Pileća supa. Pola grejpa. Kuhanje vrućeg čaja. Kad ste bolesni, svako od bake do susjeda ima koristan prijedlog za hranu koja će vas dovesti na put ozdravljenja. Pomažu li nam neke namirnice da se osjećamo bolje?
Uravnotežena prehrana može ubrzati vaš oporavak, povećati nivo energije i pomoći u izgradnji vašeg imunološkog sistema. Važno je konzumirati zdravu, uravnoteženu prehranu kada ste bolesni, kaže Shea Mills, nutricionistica na klinici Mayo u Phoenixu.
Šta jesti i piti kada ste bolesni?
Vaše tijelo žudi za određenim rasponom i kombinacijom hranjivih tvari, proteina, ugljikohidrata, vitamina i još mnogo toga iako Ruslan Medzhitov, imunobiolog sa Univerziteta Yale kaže da su te preferencije pokretna meta, koja se mijenja sa zdravstvenim statusom od trudnoće do ubrzanog rasta ili bolesti.
Način na koji se mijenja ovisi o vrsti bolesti, a to je dio koji ne poznajemo dobro. Postaje vrlo zanimljivo i složeno pitanje: Koji je pravi raspon i kombinacija hranjivih tvari, kaže Medzhitov.
Važno je održati dobru ravnotežu vitamina, minerala i makronutrijenata. Iz te je formule nastala legenda o pilećoj juhi.
Pileća juha ima sve te komponente zajedno s elektrolitima. Vruće supe također mogu pomoći u razgradnji sluzi kod infekcija gornjih dišnih puteva, kaže Colleen Tewksbury, dijetetičarka i profesorica nauke o prehrani na Univerziteta Pennsylvania.
Mills kaže da bi neki vitamini i minerali također mogli biti ciljani dio zdrave prehrane za bolesne.
Vitamin C, dobiven iz voća i povrća, snažan je antioksidans koji podržava imunološke ćelije dok se bore protiv infekcija, dok vitamin D također može poboljšati imunološki odgovor i smanjiti trajanje bolesti. Masna riba, gljive i crveno meso su među rijetkim namirnicama koje su prirodno pune vitamina D, ali neki mliječni proizvodi i žitarice obogaćeni su dodatnim količinama.
Mills također napominje da je važno fokusirati se na piće. Hidratacija je ključni dio borbe protiv gotovo svake bolesti, a može biti posebno izazovno kada tijelo gubi tekućinu zbog povraćanja, proljeva ili znojenja zbog vrućice.
Pijuckajte napitke bez kofeina poput biljnog čaja, vode, 100-postotnih voćnih sokova i pića s malo šećera koja sadrže elektrolite poput vode od kokosa kako biste pospješili hidrataciju. Ispijanje proteinskog shakea ili smoothieja također može dodati bitne hranjive tvari kada nemate apetit za čvrstom hranom.
Suplementi također mogu igrati ulogu – ako se pravilno koriste.
Pokazalo se da dodatak cinka na početku određenih vrsta infekcija gornjeg dišnog trakta smanjuje intenzitet i trajanje određenih virusa. Ali to se mora učiniti rano – unutar 24 sata od pojave simptoma – i nije namijenjeno kao dugotrajni dodatak jer može uzrokovati štetu pri visokim dozama, kaže Tewksbury.
Hrana donosi olakšanje
Iako hrana ne liječi bolest, neka može donijeti olakšanje, a neka dodatnu štetu.
Kapsaicin, koji se nalazi u čili papričicama, može pomoći u razbijanju sluzi i otvaranju dišnih puteva, ali također može uzrokovati mučninu ili čak potaknuti proizvodnju više sluzi. Ledeno hladna pića također bi mogla pomoći kod upale grla, ali ako imate mnogo sluzi, to bi zapravo moglo pogoršati stanje, kaže Tewksbury.
Medzhitov vjeruje da je tokom bolesti najbolja strategija slušanje svog tijela jer ono za čim žudimo je vjerovatno ono što nam tijelo poručuje da trebamo.