Za ovu pitu ne trebate nikakav maslac ni margarin, nikakvo mlijeko, ni bijelo brašno. Bez obzira na to, ova najjednostavnija pita od jabuka je sočna, a najveći je naglasak baš na jabukama.
Sastojci
- 500 g jabuka
- 100 g zobenih pahuljica ili zobenog brašna
- 75 g samljevenih lješnjaka, badema ili oraha (ili svega pomalo)
- 120 ml tekućine od kompota (objašnjenje u nastavku)
- 60 g šećera ili sladilo po vašem izboru
- 50 g maslinovog ulja
- 5 g praška za pecivo
- cimet
- đumbir
- muškatni oraščić
- 2 listića lovora
- 1 limun.
Priprema
Jabuke operite i ogulite te narežite na tanke prutiće ili naribajte na grublje.
Sve ostatke jabuka, uključujući i koru od jabuka prebacite u lončić, prelijte jednom litrom vode, dodajte malo đumbira, cimeta, muškatnog oraščića i listove lovora. Neka se kuha 20-ak minuta. Narezane ili naribane jabuke pokapajte sokom limuna.
Sve suhe sastojke promiješajte s praškom za pecivo, a ako koristite cijele orašaste plodove i zobene pahuljice, prethodno ih usitnite u blenderu ili procesoru do brašnaste teksture.
Od skuhanog kompota uzmite 120 ml tekućine, u nju dodajte šećer ili sladilo koje odlučite koristiti i maslinovo ulje te ulijte u suhe sastojke.
Kad ste sve dobro promiješali, dodajte jabuke, po želji još cimeta, lagano promiješajte i prebacite u kalup ili lim za pečenje koji prethodno namastite ili obložite papirom za pečenje.
Pecite 15-ak minuta na 180 °C, zatim smanjite temperaturu na 150 °C i pecite još otprilike toliko.
Pita je odlična dok je topla, ali i fino rashlađena. Sa i bez posipanog šećera u prahu, ali to ćete najbolje procijeniti sami.