novogodišnja trpeza

Pitanje svih pitanja: Koji dan je sarma najbolja?

Foto: Freepik

Jedna od kraljica blagdanskog stola svakako je jedna i jedina sarma. Koliko god se drugih specijaliteta našlo na stolu, ona će mnogima biti prvi izbor i svojim jedinstvenim okusom vratiti nam osmijeh na lice.

No nije ni kod sarme sve bajno i jednoglasno, čak i takvo gastronomsko savršenstvo sa sobom nosi neke polemike, a jedna od najčešćih je koji nam je dan sarma najbolja i najukusnija.

Ukusno začinjeno mljeveno meso umotano u sočne listove kiselog kupusa kombinacija je koja nas uvijek iznova obori s nogu, a miris svježe kuhane sarme mami nas da ju istog trena probamo. Za mnoge nema bolje uvertire u novu godinu.

Sarma ima i jednu veliku prednost, može stajati danima pa velike količine nisu nikakav problem, upravo suprotno. Mnogima je upravo nakon tri ili četiri dana puno ukusnija nego prvog. Okusi se bolje prožmu i povežu pa je još zamamnija nego kada je prvog dana zamirisala iz lonca, tako barem kažu oni koji tvrde da je najbolja tek kad odstoji.

Taman ta tri ili četiri dana sarma i može sigurno stajati u frižideru, a ako ostane još, možemo je spremiti u one omiljene i tako utješne kutije za sladoled i zamrznuti je pa ponovno uživati u njoj kad god to poželimo.

Jeste li više za tek kuhanu, svježu sarmu ili vam je, pak, najdraža kad dobro otpusti i nakon nekoliko dana pokaže svoj maksimum? Kako god bilo, vjerujemo da u njoj uživate, a vjerovatno će i u ovim novogodišnjim danima biti jedan od vaših prvih i najdražih izbora.