Životni stil

Pogačice mekane kao pamuk: Uspiju svaki put, a tajna je u jednom sastojku

Sastojci:

0,5 kocke svježeg kvasca
50 ml toplog mlijeka
400 g glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 kašičica soli
100 g putera
350 g čvrstog jogurta
1 žumance za premazivanje
1 kašika sjemenki susama

Priprema:

  1. Zamijesite tijesto

Pomiješajte kvasac s toplim mlijekom da se zapjeni. Dodajte u brašno pomiješano s praškom za pecivo i soli. Ubacite i rastopljeni puter i jogurt. Zamijesite glatko tijesto pa pustite da se digne oko 45 minuta.

  1. Oblikujte

Razvaljajte na oko centimetar debljine, a s gornje strane tek malo nožem zarežite (pazite da ne zarežete do kraja) da na tijestu ostane oblik mreže.

Okruglim kalupićem ili čašom zrežite pogačice i stavite na nauljen lim za pečenje, malo razmaknute jer će tokom pečenja narasti.

Premažite svaku razmućenim žumancetom i pospite sjemenkama susama.

  1. Ispecite

Neka se pogačice još malo dignu dok se pećnica grije na 200 stepeni, a onda ih pecite oko 20 minuta.