Pohovane jabuke mnogima su uspomena na djetinjstvo, ali sa smjesom za pohovanje odlično se slažu i banane.
Banane prema ukusu možete i izdubiti i napuniti ih čokoladnim namazom služeći se poslastičarskom vrećicom, pa i uvaljati u izmrvljeni keks nakon umakanja u smjesu. Ukoliko se odlučite da ih napunite, nemojte ih rezati na male komade, praktičnije ih je prepoloviti, savjetuje Punkufer.
Sastojci:
3 velike banane
1 i 1/2 šoljica brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/8 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice cimeta
prstohvat soli
3/4 šoljice vode
Priprema:
Banane narežite na manje komade. Pomiješajte suve sastojke. Ulijte vodu i izmešajte žicom tako da ne bude grudvica. Obložite banane smjesom i pržite u vrućem ulju oko 4 minuta, pa ostavite na upijajućem papiru. Poslužite sa sladoledom i namazom od čokolade ili prelijte medom.