Za jabuke u šlafroku sigurno ste čuli. Iza ovog naziva skriva se jedan obožavan desert - pohane jabuke.
S obzirom na to da početak jeseni vrvi jabukama, ovo je jedan od onih slatkih specijaliteta kojima se najčešće vraćamo upravo u ovo doba godine, kada se zaželimo jesenskih deserata i aroma.
Sastojci:
- 3 veće jabuke
- 2 jaja
- 20 dag oštrog brašna
- 2 kašike ruma
- 2 dcl mlijeka
- 5 dag šećera
- prstohvat soli
- 10 dag škrobnog brašna
- 1 dcl masnoće po želji prženje.
Priprema:
- Razmutite dva jaja. Dodajte so, šećer i rum pa dobro promiješajte. Ubacite oštro brašno i mlijeko pa razradite pjenjačom da dobijete glatku smjesu bez grudvica. Smjesa mora biti gušća od one za klasične palačinke tj. otprilike gusta poput smjese kakva se koristi za izradu debelih američkih palačinki.
- Jabuke ogulite i operite. Ako imate odstranjivač jezgre, s njim izvadite sredinu jabuke i zatim jabuku narežite na kriške debljine pola centimetra. Ako nemate odstranjivač, narežite ih odmah na kriške, a zatim jednostavno nožićem ili minijaturnim kalupom za rezanje keksa odstranite tvrdu sredinu s košpicama. Uvaljajte ih u škrobno brašno.
- U zdjeli ili dubljoj tavi za prženje zagrijte odabranu masnoću na srednje jakoj vatri. Za razliku od klasičnog pohovanja gdje nam treba više masnoće, ovdje vam nije potrebna velika količina. Krišku jabuke umačite u smjesu, malo protresite da se ocijedi višak i pažljivo spuštajte u tavu. Pržite kratko sa svake strane dok ploške ne poprime zlatnožutu boju.
- Stavljajte ih na tanjir obložen kuhinjskim ubrusima kako bi se upio višak masnoće. Prije posluživanja možete po želji posipati šećerom u prahu ili cimetom.