ZDRAVSTVENA STUDIJA

Pola kašike maslinovog ulja može smanjiti rizik od smrtonosne bolesti

Konzumiranje više od pola kašike maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti za 28 posto u usporedbi s onima koji ga nikad ili rijetko jedu, kaže studija.

Čak i zamjena margarina ili majoneze za čajnu kašiku ulja smanjuje smrtnost od demencije za osam posto, pokazalo je istraživanje.

Rezultati su bili isti bez obzira na prehranu ostalih ljudi i njihovu genetiku.

Američka studija pratila je 92.383 odrasle osobe, prosječne dobi 56,4 godine, tokom 28 godina.

Svake četiri godine ispitani su koliko i koliko često jedu maslinovog ulja.

Osim smanjenja ukupnog rizika, studija je također otkrila da je povezanost značajnija kod žena nego muškaraca, piše The Sun.

Prednosti maslinovog ulja

Maslinovo ulje koristi ljudima zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava.

Britanski stručnjak dr. Theodore Dalrymple rekao je za časopis The Oldie: “Maslinovo bi se ulje moglo vratiti, barem metaforički, u škrinju s lijekovima, toliko je dobro.”

Demencija i Alzheimer bili su vodeći uzrok smrti žena u Velikoj Britaniji 2023. godine, pokazuju službene statistike.

Vodeći uzrok smrti muškaraca te godine bila je koronarna bolest srca.