Životni stil

Poljska krempita

Sastojci:

  • 125 g maslaca
  • 1 šolja (2 dl) brašna
  • 1 šolja vode
  • 5 jaja

Krema:

  • 450 ml mlijeka
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike škrobnog brašna
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 1 kašika maslaca

Priprema:

  1. Zagrijte vodu, dodajte maslac i kad prokuha maknite s vatre. Lagano uspite brašno neprestano miješajući da se ne naprave grudvice.
  2. Kad se tijesto malo ohladi, dodajte postepeno jedno po jedno jaje miješajući ili miksajući dok ne dobijete sjajno tijesto.
  3. Tijesto podijelite na dva dijela. Prvu polovinu razvucite na lim obložen papirom za pečenje. Nemojte ga zaglađivati kako biste dobili karaktrističan izgled. Pecite na 190 stepeni oko 25 minuta pa ispecite i drugu koru. Ostavite da se hlade.
  4. Odvojite nekoliko kašika mlijeka, a ostatak zakuhajte. Pomiješajte škrobno brašno, šećer i vanilin šećer s izdvojenim mlijekom pa izmiješajte. Ulijte u ostatak vrelog mlijeka miješajući pjenjačom dok se ne zgusne pa dodajte ekstrakt vanilije. Lonac s kremom stavite u veći, napunjen hladnom vodom, da se brže ohladi. Kad se ohladi umiješajte maslac.
  5. Kremom premažite prvu koru, poklopite drugom pa ostavite u frižideru. Pospite šećerom u prahu prije posluživanja.