Svijet

Poljska razmatra aktivaciju članka 4. Evo šta to znači

Današnji raketni napad na poljsko selo Przewodów u blizini ukrajinske granice izazvao je buru u svijetu. Ali i strah da bi ovaj incident mogao dovesti do otvorenog rata između NATO-a i Rusije. Još uvijek se ne može sa sigurnošću utvrditi da li su rakete koje su pale na selo zaista ruske. Rusija je naravno odmah negirala te tvrdnje i optužila Poljsku za provokaciju. Iz ruskog Ministarstva odbrane tvrde da je Poljska na ovaj način željela eskalirati sukob.

Poljska vlada razmatra aktivaciju članka 4

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller upravo je održao konferenciju za novinare u glavnom gradu Varšavi. On je rekao da poljska vlada podiže razinu pripravnosti vojske kao odgovor na eksploziju u blizini granice s Ukrajinom.

Obraćajući se kamerama, Muller je potvrdio da su ranije danas dvije osobe ubijene. Rekao je novinarima da poljska vlada razmatra hoće li pokrenuti članak 4. Što bi značilo da će se održati sastanak članica NATO-a nakon što su njihovi "teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost" ugroženi. Muller u izjavi nije potvrdio čije su rakete.

Pentagon: I dalje istražujemo

Iz američkog Pentagona poručili su da ne mogu potvrditi izvještaje da su dva ruska projektila prešla Poljsku i ubila dvoje ljudi, prenosi Reuters.

‘Svjesni smo medijskih izvješća u kojima se navodi da su dva ruska projektila pogodila lokaciju unutar Poljske blizu ukrajinske granice.

Mogu vam reći da u ovom trenutku nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile ta izvješća i da to dalje istražujemo‘, rekao je na brifingu za novinare glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder.

NATO kaže da razmatra izvješća da su rakete ili projektili pali u državu članicu Poljsku i da blisko surađuje s poljskim vlastima. “Proučavamo ova izvješća i blisko koordiniramo s našom saveznicom Poljskom”, rekao je dužnosnik NATO-a za CNN.

Njemačka: Pomno pratimo situaciju

Njemačka je rekla da prati izvješća o ruskim raketama u Poljskoj, dodajući da je u kontaktu s Poljskom i drugim članicama NATO-a, prenosi Reuters.

"Moje misli su s Poljskom, našim bliskim saveznikom i susjedom. Pomno pratimo situaciju i u kontaktu smo s našim poljskim prijateljima i NATO saveznicima", tvitala je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.