između dvije vatre

Pomutnja i strah u izbornoj administraciji: U općine u RS od jutros stižu koverte iz Vlade RS. Ko (ne)smije odbiti Dodikov poziv?

Na adrese nadležnih u 60 općina i gradova u entitetu Republika Srpska od jutros stiže dopis Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS sa zaključkom entitetske Vlade da svi članovi organa za sprovođenje izbora iz tog entiteta podnesu ostavke na te funkcije, saznaje Raport.

Ova informacija za naš portal potvrđena je iz više općinskih i gradskih izbornih komisija u RS.

Rijetki žele bilo šta reći i iznijeti svoj stav

Više od 200 ljudi angažiranih u organima za provedbu izbora koje je imenovala Centralna izborna komisija našlo se pred pozivom, a u stvari faktički je riječ o ultimatumu, da podnesu ostavke u općinskim i gradskim izbornim komisijama, a sve kako bi SNSD Milorada Dodika i njihovi koalicioni partneri osujetili provedbu novog Izbornog zakona BiH koji je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt i kojim bi u BiH bili omogućeni transparentniji i izbori s manjim procentom krađa od ranije provedenih.

Raport je od jutros kontaktirao više desetina općinskih i gradskih komisija u RS, međutim, o ovoj temi rijetki su željeli govoriti, a oni koji su odlučili nešto konkretnije reći, tražili su da ostanu anonimni.

"Obaviješten sam da je u Opštinu stigao zaključak Vlade s kojim se traži da mi u opštinskoj izbornoj komisiji podnesemo ostavke, ali mi još nismo dobili taj dopis. Ne bih sada bilo šta govorio o tome dok ne održimo sastanak sa svim članovima komisije i ne odlučimo šta ćemo dalje. Sve ovo utiče na nas u smislu da ne znamo kako postupiti, jer svjesni smo da nas nije imenovala Vlada RS i da to ne mogu tražiti od nas, ali moramo razmišljati i o tome šta će se desiti ako ne podnesemo ostavke", rekao nam je jedan od članova općinske izborne komisije koji je insistirao da ne spominjemo ni grad iz kojeg je.

Strah, zbunjenost i pometnja

Ovakav i još nekoliko sličnih odgovora svjedoče o tome koliku je pometnju, zbunjenost, ali evidentno i strah unio poziv Vlade RS u organima koje je imenovala Centralna izborna komisija BiH, jedino nadležno tijelo za provedbu izbora, da podnesu ostavku.

S druge strane, u nekoliko opštinskih izbornih komisija u RS kažu da će se o odluci o pozivu iz Vlade RS očitovati naknadno.

Ivana Milanović, predsjednica Općinske izborne komisije Bratunac, za Raport je kazala da Komisija na čijem je ona čelu od Vlade RS zvanično nije dobila nikakav dopis. No, i njoj je poznato da je dopis stigao u kabinet načelnika Općine Bratunac.

"Još ne bismo davali nikakva saopćenja za javnost. Razgovarala sam telefonski s kolegama, nismo se još vidjeli, niti razgovarali povodom tog zaključka. Mi nismo još dobili ništa zvanično, ali sam obaviještena da je dopis iz Vlade RS stigao u kabinet načelnika Opštine", kazala je Milanović.

Dubravko Malinić, predsjednik Gradske izborne komisije u Banjoj Luci za Raport je kazao da ni u toj komisiji nisu još razgovarali o pozivu iz Vlade RS.

"Nismo još razmatrali taj poziv i nemamo stav o tome", kazao je Malinić, a na naš upit, kakav je njegov lični stav o pozivu za ostavkom, kratko je kazao:

"Ne želim iznositi svoj stav".

Arifović: Poštujem odluke CIKBiH

Mustafa Arifović, predsjednik Gradske komisije u Zvorniku za Raport kaže da on ne može uvažiti poziv Vlade RS za ostavkom, jer je njega imenovala Centralna izborna komisija BiH, a ne Vlada RS.

"Nismo ništa zvanično dobili od Vlade RS, niti me bilo ko kontaktirao. Ova komisija ima ukupno četiri člana, tri su iz reda bošnjačkog, a četiri iz reda srpskog naroda. U svoje ime ja mogu reći da poštujem Izborni zakon BiH, imenovala me je Centralna izborna komisija BiH i svjestan sam svojih obaveza i odgovornosti, naročito u izbornoj godini i ukoliko se neopravdano oglušim o njih postoje i sankcije. Nadam se da su i drugi svjesni toga, a još nisam kontaktirao ostale članove Komisije i nije mi poznat njihov stav o ovoj temi", kaže Arifović.

Na upit Raporta šta će se desiti ukoliko ga neki organ u RS, a a shodno zaključku entitetske Vlade smijeni, Arifović kaže:

"Skupština Grada može donijeti odluku da me smijeni, ali ta odluka nije pravosnažna sve dok CIKBiH na to ne da saglasnost. U svakom slučaju, ja ću poštovati odluke CIK-a", kaže Arifović za Raport.

Jasno je da u općinskim i gradskim izbornim komisijama postoji dio članstva koji će iz poslušnosti ili straha od režima poslušati poziv Vlade RS.

S druge strane, u članstvu općinskih i gradskih izbornih komisija u RS ima i članova iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, za koje se pretpostavlja da će se oglušiti o poziv Vlade RS i da će poštovati Ustav i Izborni zakon BiH.

Međutim, naš sagovornik s početka ovog teksta iz jedne od OIK-a u RS kaže da se u svakom slučaju, kao rezultat poziva Vlade RS može očekivati kriza i haos i da postoji realna prijetnja organizaciji lokalnih izbora u RS.

"Neki od članova opštinskih i gradskih komisija sigurno će podnijeti ostavke jer, u suprotnom se plaše da će trpjeti neku vrstu odmazde. Ali, iz bilo kojih razloga da dođe do ostavki, CIK će imati problem da u kratkom vremenu imenuje nove članove, a i ko će se usuditi prijaviti. Isto tako je pitanje ko će ući u sastav novih izbornih komisija po tom eventualno novom zakonu i hoće li i oni moći tako brzo ih imenovati i obučiti, jer izbori se raspisuju u maju . Kako god, sve ovo skupa ne može biti dobro", ocjenjuje naš sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.