Jamie Oliver je podijelio svoj recept za domaći hljeb od dva sastojka i obožavaocima obećao da "ne može biti jednostavniji".
Da biste sami probali, sve što vam je potrebno od sastojaka je jedna vrećica od 7 g suhog kvasca i 1 kg oštrog pšeničnog brašna, plus malo više za posipanje.
Poput mnogih recepata štedljivih kuhara, ovaj je hljeb prilično isplativ za napraviti, piše Mirror.
Ovaj recept, za koji je potrebno otprilike 45 minuta plus vrijeme da tijesto odstoji, navodno je dovoljan za pripremu dva hljeba, mogao bi da bude savršen za pripremu slasnih sendviča svježeg ukusa za ručak.
Prije svega, u veću posudu morate sipati 650 ml mlake vode, prije toga dodati kvasac i miješati ga viljuškom nekoliko minuta.
Zatim sipajte veći dio brašna, plus pola kašičice morske soli, pa viljuškom sve miješajte dok više ne možete da pomjerite smjesu. Čistim rukama sjedinite smjesu kao loptu tijesta, dodajući dodatno brašno ako je potrebno da vam se ruke i tijesto ne lijepe.
Nakon što tijesto prebacite na površinu posutu brašnom, obavezno ga mijesite i razvlačite dobrih pet minuta, dok tijesto ne bude "svilenkasto i elastično". Stavite brašna na ruke i oblikujte tijesto u loptu prije nego što ga stavite u posudu. Zatim po vrhu pospite brašnom i pokrijte ga "čistom, vlažnom kuhinjskom krpom".
Ostavite tijesto da se diže otprilike jedan sat i 30 minuta, idealno na toplom mjestu bez promaje, dok ne postane dvostruko veće od onoga kakvo je bilo. Zatim je vrijeme da "izbacite vazduh" bušenjem tijesta šakom, prije nego što počnete da ga mijesite 30 sekundi.
U ovom trenutku možete oblikovati svoje tijesto i dati mu ukus ako želite, ostavljajući ga da se još jednom diže, ovaj put oko 30 minuta do sat vremena.
Nakon što se ponovno udvostruči, zagrijte rernu na 180ºC lagano prebacite tijesto u rernu i zatvorite ju. Vrijeme pečenja bi trebalo da traje oko 35 minuta, do kada bi trebalo da dobije lijepu zlatnu boju. Ako niste sigurni da li je gotovo ili nije, možete pokušati da kucnete po dnu, koje bi trebalo da ispusti šuplji zvuk ako je spremno.
Stavite svoju savršeno pečenu veknu da se ohladi na rešetku i dopustite slatkim notama hljeba da primamljivo ispune vašu kuhinju.
"Kuhanje može biti dobro za dušu, a pravljenje hljeba je tako korisna, terapeutska, taktilna stvar – bićete tako ponosni na sebe kada ga isiječete.
Od jednog jednostavnog recepta za hljeb kao što je ovaj, postoji milion stvari koje možete uraditi: veliki, mali, u plehu, na tanjiru, budite kreativni. Takođe postoji mnoštvo divnih brašna s kojima možete eksperimentisati: integralno, raženo, spelta, ili mješavina nekoliko različitih. Osim toga, pripremanje hljeba odlična je stvar da se radi s djecom - svidjeće im se", rekao je Jamie Oliver, a prenosi Večernji list.