Ljubitelji ste čokoladice Snickers, a i Cheesecakea? Niste usamljeni, a oni odvažniji u eksperimentiranjima, ove dvije slastice spojili su u jednu i tako predstavili novu dimenziju slatkog savršenstva.
Ne pretjerano komplicirana za napraviti Snickers Cheesecake jedna je od one vrsti torti kod koje se uvijek traži komad više, a poslije imate pune ruke posla u dijeljenju recepata. Ako ste se već ispraksirali u pravljenju klasičnog Cheesecakea onda ove male modifikacije kod kolača neće biti nikakav problem.
Sastojci Snickers Cheesecakea:
Podloga:
- 150 grama keksa za podlogu
- 6 kašika rastopljenog maslaca
- Prstohvat soli
Punjenje:
- 900 grama krem sira
- 200 grama šećera u prahu
- 3 velika jaja
- 2 kašike ekstrakta od vanilije
- ¼ šoljice kiselog vrhnja
- 2 kašike brašna
- ¼ kašikice soli
- 3/ šoljice mliječne čokolade, rastopljene i lagano ohlađene
Preljev:
- 1/4 šoljice preljeva od karamele Čokoladice Snickers
- grubo sjeckani Slani
- kikiriki, grubo sjeckan
- U velikoj zdjeli pomiješajte zdrobljene kekse, rastopljeni maslac i sol. Pritisnite smjesu na dno kalupa za pečenje torte i ne zaboravi napraviti i rubove
- Pomoću ručnog miksera ili u velikoj zdjeli pri samostojećem mikseru pomiješajte krem sir i šećer dok smjesa ne postane ujednačena. Dodaj jedno po jedno jaje pa umiješajte vaniliju i kiselo vrhnje. Dodajte brašno i sol te miksajte smjesu dok se sasvim ne sjedini
- Izvadite jednu šoljicu smjese u zdjelu srednje veličine zatim polovinu ostatka smjese prelijte preko podloge od keksa
- Dodajte otopljenu čokoladu u smjesu od sira koju ste odvojili šoljicom i promiješajte dok se sastojci ne povežu
- Čokoladnu smjesu od sira potom prelijte preko smjese od sira lagano je umiješajte, a zatim preko svega prelijte ostatak smjese od sira
- Dno kalupa za torte zamotajte u aluminijsku foliju te stavite u veću posudu za pečenje u koju ulijete kipuću vodu tako da dosegne polovicu visine kalupa za torte.
- Peci na 180 stepeni oko sat i pol, zatim isključi toplinu i ostavite uz otvorena vrata rerne da se torta ohladi
- Najbolje je ostaviti tortu da se ohladi preko noći, a zatim je premažite s preljevom od karamele te ukrasite grubo sjeckanim Snickersom i slanim kikirikijem