Vijesti

Posljednji potezi ministra Grubeše: Odobrio prebacivanje ratnog zločinca Radeta Garića u Srbiju. Vjerovatno će sad na slobodu

Rade Garić osuđen na 20 godina zatvora

Osuđenik za ratni zločin u Srebrenici Rade Garić prebačen je u Srbiji na izdržavanje kazne.

Odluku je donijelo Ministarstvo pravde BiH, a kako je javila televizija N1, nije poznato koji ministar je to potpisao i da li je tražena saglasnost Suda BiH.

Međutim, kako Raport saznaje, saglasnost je 15. decembra prošle godine potpisao HDZ-ov Josip Grubeša.

Josip Grubeša potpisao odobrenje krajem prošle godine

Garić je 16. augusta 2021. godine prvostepenom presudom bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je nakon žalbe, oslobođen jednog dijela optužnice.

Garić je služio kaznu u državnom zatvoru u Vojkovićima, a jučer je prebačen u Srbiju.

Direktor zatvora Siniša Perković za Raport je potvrdio da je Garić prebačen.

"Nikakva tajnost nije bila, niko me od medija nije pitao. Da jeste, ja bih rekao. Ovo je najnormalnija procedura. Ministarstvo pravde je poslalo dopis i mi smo ga proveli. Mi imamo tih ekstradicija, neko traži da ide u neku državu, neki dan je nama došao jedan iz Mađarske", kaže Perković za Raport.

Kako nam je objašnjeno, Ministarstvo pravde BiH u ovim slučajevima nema obavezu konsultirati Tužilaštvo BiH niti Sud BiH. To nam je potvrđeno iz obije institucije.

Slučaj Marka Maka Radića

Inače, Rade Garić je proglašen krivim i što je od 6. jula do kraja augusta 1995. godine u svojstvu komandira interventnog voda u sastavu Vlaseničke brigade VRS učinio zločine “usmjerene protiv civilnog bošnjačkog stanovništva zaštićene zone UN Srebrenica”.

Državljanstvo Srbije dobio je tokom sudskog procesa. No, sad kad je Garić prebačen u Srbiji, postoji mogućnost da mu se kazna preinači i da faktički već prekosutra bude na slobodi.

Isti ili sličan slučaj desio se s Markom Radićem Makom. On je osuđen za ratne zločine u Mostaru. Iz zatvora je trebao izaći tek 2027. godine.

Međutim, HDZ-ov Grubeša je i njega 'pomilovao' tako što ga je na odsluženje kazne poslao u Hrvatsku. U Zagrebu mu je kazna preinačena i pušten je na slobodu. Sve se odigralo 2019. godine.

Godinu poslije, Maka se vratio u Mostar i tu je ubijen u mafijaškom obračunu.