Pravilnik o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, koji je objavljen u Službenim novinama Federacije BiH, stupio je danas na snagu.
Navedenim pravilnikom propisano je da vlasnik ili druga odgovorna osoba ugostiteljskog objekta, prema klasifikaciji i kategorizaciji u ovoj grupi u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, može osigurati poseban prostor za pušenje odvojen od nepušačke zone, uz ispunjavanje određenih uvjeta.
Tim povodom Raport je obišao sarajevske ugostiteljske objekte, zanimalo nas je kako se i, što je još važnije, da li se ugostitelji pripremaju za provođenje ovog pravilnika.
Šest mjeseci
Za pripremu objekta u skladu sa zakonom imaju šest mjeseci.
Većina objekata u koje smo zavirili ništa nije promijenila. Pepeljare su i dalje na stolu, dim kafe miješa se s dimom cigareta.
Pušači nezadovoljni, dobro je, kažu, što je lijepo vrijeme, pa rade bašte, ali ne mogu da zamisle kako će i gdje će kad zima zazimi.
U jednom kafiću, odnosno njegovoj unutrašnjosti, na svakom stolu istaknut natpis: "Zabranjeno pušenje".
Konobar Mirza govori nam da je, iako pušač, presretan činjenicom da je pravilnik stupio na snagu.
"Naravno da podržavam zabranu pušenja u zatvorenim prostorima. Lakše je i meni živjeti. Radnicima bi trebao beneficirani radni staž koliko provodimo u zagušljivom i zadimljenom radu i neuslovnim prostorima", kaže Mirza za Raport.
Pitamo dvojicu gostiju šta misle o tome. Odgovaraju u isti mah: "Presretni smo".
"Meni je toliko drago što se ovo desilo, da vam to ne mogu opisati. Jutarnja kafa, nekoliko kolega, ubiju nas i sad nema toga. Top", govori nam Admir.
Njegov drug Nedim dodaje: "Meni to ide u prilog".
Nema natpisa
U povećoj sarajevskoj slastičarnici pepeljare na stolovima, natpisa nema. Pitamo konobaricu o gorenavedenom pravilniku, odgovara da imaju vremena da preurede objekt.
"Jutros smo razmišljali o tome koji dio da pregradimo", priča nam sagovornica.
U jednom objektu pored Sarajevske katedrale od danas nema pušenja.
"U našem restoranu od jutros niko ne puši", kazat će nam Almin.
I, zaista, u cijelom objektu punom gostiju nema dima, a iako je prostor veliki, nema odvojenog dijela za pušače. Niti razmišljaju o tome.
Rijetki su primjeri objekata koji su odmah djelovali ili barem razmišljaju o tome. U ostalim se puno ne sekiraju, imaju šest mjeseci, pa poslije šta bude.