MINIMALAN TRUD

Potopite ubruse u ovu tekućinu i stavite ih na svoje česme, nakon sat vremena biti će kao nove

Krom je mekan, osjetljiv metal koji se gotovo uvijek presvlači preko običnog metala poput nikla, čelika, mjedi ili bakra kako bi se povećala izdržljivost i spriječilo tamnjenje. Njegov sjaj znači da ga je lako čistiti, ali važno je to činiti često jer se na njemu lako vide mrlje od vode i može se nakupiti talog od sapuna, zamagljujući završni sloj. Svakodnevno brisanje kromiranih elemenata pomaže u sprječavanju ovih problema. No redovito dubinsko čišćenje kromirane opreme također može pomoći u uklanjanju mrlja ili naslaga. Evo jedan novi način kako to učiniti uz pomoć bijelog sirćeta, piše House Digest.

Sirće je učinkovito u vraćanju sjaja kromiranim elementima jer je blago kiselo, što mu pomaže u probijanju naslaga minerala i uklanjanju hrđe. Funkcionirat će bijelo sirće ili jabukovo. Postoje dva načina korištenja sirćeta za čišćenje kroma: jedan za oštrije mrlje, a drugi za redovito čišćenje.

Za prvi, metoda ubrusa je dovoljna. Namočite nekoliko ubrusa u sirće. Omotajte ih oko kromiranih dodatak i ostavite da odstoji neko vrijeme - neki kažu do jedan sat. Zatim odmotajte ubruse i obrišite nakupine. Za potonje, razrijedite sirće miješanjem jednog dijela sirćeta s jednim dijelom vode. Raspršite otopinu po kromiranim elementima i nježno izribajte. Možete koristiti četkicu za zube za teško dostupne uglove.

Kod obje ove metode važno je nakon toga isprati opremu toplom vodom ili ih obrisati navlaženim peškirom ako je tako lakše. To osigurava da sirće ne ostane na kromu. Na kraju, odmah osušite opremu mekom krpom od mikrovlakana kako biste spriječili mrlje od vode.

Između mekoće kroma i kiselosti sirćeta, možete oštetiti svoje slavine ako niste pažljivi. Dužim izlaganjem sirće bi moglo proždrijeti kromiranu oplatu, uzrokujući zamagljivanje ili čak trajno oštećivanje završne obrade. Kako biste to spriječili ostaviti sirće da odstoji predugo i nemojte zanemariti ispiranje vodom nakon toga.

Nerazrijeđeno sirće predstavlja najveći rizik, pa se uvijek možete pridržavati razrjeđivanja sirćeta s vodom kako biste bili sigurni. Alternativno, možete prvo testirati nerazrijeđeno sirće na malom neupadljivom području prije nego što ga upotrijebite na cijelom.