raport donosi

Potopljena i posljednja Sebijina nada? Ustavni sud FBiH utvrdio da je Zakon o visokom obrazovanju KS usvojen u skladu s Poslovnikom

Senat UNSA-e diplome Sebije Izetbegović Senata

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine utvrdio je da je Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo donesen u skladu sa Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo, a time i Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

S ovom presudom stavljena je tačka na osporavanje ovog zakona koje je pokrenulo 12 zastupnika SDA, DF-a i SBiH u Skupštini KS u maju prošle godine, ko su u apelaciji naveli da je Skupština KS 30. augusta 2022. godine usvojila Zakon kršeći odredbe Poslovnika o radu, a time i Ustava FBiH. Prije njih ocjenu ustavnosti istog zakona pred istim sudom pokrenuo je i bivši premijer FBiH Fadil Novalić.

Presuda Ustavnog suda FBiH o Zakonu o visokom obrazovanju KS na neki je način potopila zadnju nadu Sebije Izetbegović, bivše direktorice KCUS-a i bivše profesorice na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevo u drugačiji ishod postupaka koji se vode u vezi s oduzimanjem njenih akademskih zvanja i titula, ali i njenom ulogom prije nepune dvije godine u procesima na KCUS-i Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Naime, da je Ustavni sud FBiH odlučio drugačije, odnosno da je utvrdio da Zakon o visokom obrazovanju KS nije u skladu s Ustavom, to bi vjerovatno otvorilo prostor i za propitivanje svih odluka koje su donošene shodno tom zakonu, a koje se tiču i tadašnjeg položaja i uticaja Izetbegović.

Svima je jasno da se SDA i 'nadigla' da osporava ustavnost ovog zakona upravo kako bi otvorila mogućnost Sebiji Izetbegović da ospori neke od odluka koje joj u tom trenutku nisu odgovarale, a između ostalog odnosile su se i na njenu apsolutnu kontrolu Vijeća Medicinskog fakulteta što je aktuelni Zakon o visokom obrazovanju KS onemogućavao.

U detaljnoj i opširnoj presudi Ustavnog suda FBiH osporen je niz primjedbi zastupnika SDA, DF-a i SBiH na Zakon o visokom obrazovanju KS.