Kriminal

Potvrđena optužnica protiv Envera Bijedića. Tužilaštvo TK kaže da ima više od 1.000 dokaza za kriminal u Rudniku soli

Općinski sud Gračanica potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv devet osoba u predmetu „Rudnik soli“ Tuzla.

Kako je saopćeno, optužnica je potvrđena protiv Envera Bijedića, predsjednika političke partije Socijaldemokrati BiH i poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, Dženana Mujkića (51) i Atifa Mujkića (78) -odgovorna lica u firmi „Mining & Drilling Gračanica, Amira Sušića (61 i Aziza Čačkovića (58) – bivši direktori u Rudniku soli Tuzla, Amira Tursunovića (48)-bivši predsjednik NO Rudnika, Asmira Hasića (45)-bivši ministar privrede u Vladi TK, Suada Fejzića (56) i Nermina Uljića (56)- odgovorna lica i članovi Komisije za uvid u tehničku opremljenost ponuđača po tenderu za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama u Rudniku soli Tuzla.

Kako se navodi, Bijedić, Dž. Mujkić i A. Mujkić su optuženi za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa primanjem dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. Sušić, Čačković, Tursunović, Fejzić i Uljić za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja, te Hasić za primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica sadrži četiri tačke, podijeljene po fazama kojim su se odvijale radnje izvršenja, sa različitim ulogama koje su u određenom periodu imale optužene osobe.

Postoji osnovana sumnja da su optuženi u periodu od septembra 2019. do februara 2021. godine bili svjesni i pristali su da budu dio grupe koju je, na nagovor i podstrekavanje Mujkića, organizovao Bijedić (kao uticajna osoba i predsjednik političke partije koja je putem svojih kadrova imala odlučujući uticaj u upravljačkoj strukturi Rudnika), a sve s ciljem da firmi Mining & Drilling i Mujkićima pribave korist na način da kontinuirano pogoduju da ova firma ima povlašten položaj i bezrezervni preferencijalni tretman kao ponuđač na tenderu za dodjelu ugovora za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima Rudnika soli Tuzla.

Pri tome su bili svjesni i znali da ovo privredno društvo u privatnom vlasništvu ne ispunjava uslove tendera u vezi sa posjedovanjem neophodnih tehničkih i materijalnih uslova (oprema), potreban broj stručnog i kvalifikovanog kadra na poslovima bušenja i opremanja bušotina, kao ni prethodne kvalifikacije za izvođenje ovakvih poslova (firma osnovana u julu 2018. godine i u ovom periodu imala jedno zaposleno lice), te da su radi neispunjavanja uslova trebali biti isključeni iz dalje procedure prilikom provođenja tendera..

U pomenutom periodu, uz različite uloge i učešće optuženih, ova grupa je djelovala po Bijedićevom planu, te je više puta poništavan i ponavljan tender, iako su bili svjesni i znali da je firma Mining & Drilling, uz to što nije ispunjavala uslove za prijavu na tender, bila za više od 2 miliona KM skuplja u odnosu na drugu firmu iz Bugarske koja je bila kredibilan ponuđač i ispunjavala sve uslove iz tendera, ali je komisija Rudnika pronalazila tehničke nedostatke ovoj firmi kako bi ostvarili svoj plan za Mining & Drilling.

Nakon više poništenih tendera i pogodovanja za tenderske uslove za ovu firmu koje i dalje nisu ispunjavali, uz različite uloge koje su imali članovi grupe i bivši ministar privrede u Vladi TK, i po ranijim uputstvima da drugačije ne mogu biti izabrani kao najpovoljniji ponuđač ukoliko ne smanje cijenu, firma Minning % Drilling je krajem decembra 2020. godine dostavila ponudu u iznosu od oko 4,6 miliona KM bez PDV-a (5,4 miliona KM sa PDV-om) za izvođenje ovih radova na sedam bušotina, te joj je u januaru 2021. godine dodijeljen ugovor, koji je i potpisan u februaru 2021. godine.

Međutim, u ugovoru je definisana dodatna odredba da se umjesto dotadašnjih i uobičajenih 5 posto, nepredviđeni i naknadni radovi mogu uvećati i za 20 posto vrijednosti ugovora, što je još oko 1 milion KM na vrijednost ugovora, bez obaveze daljnje procedure javnih nabavki, a što bi anuliralo razliku u umanjenoj tenderskoj ponudi.

Nakon sklapanja ugovora, firma Mining &Driling započinje sa upošljavanjem potrebnog broja ljudi i počinje sa nabavkom potrebne opreme za izvođenje tih radova.

O samim činjenicama neispunjavanja uslova firme Mining & Drilling u periodu provođenja tendera i potpisivanja ugovora, se izjasnio i glavni federalni rudarski inspektor, koji je potvrdio da ova firma nema potrebnu opremu i zaposlenike i nije osposobljena za ove radove, a što je potvrdila i Porezna uprava Federacije BiH u svom inspekcijskom nadzoru.

Istraga u ovom predmetu je otvorena u februaru 2021. godine, a čemu su prethodile posebne istražne radnje nadzora telekomunikacija i praćenja i tehničkog snimanja osoba i predmeta, nakon čega je podignuta i potvrđena optužnica. U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se sasluša oko 30 svjedoka i šest vještaka i stručnih lica, te da se izvrši uvid u više od 1.000 materijalnih dokaza pribavljenih tokom istrage.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Bijedić za Raport: Istražuje me tužilac koji je bio prvi saradnik Jasmina Imamovića. Kćerku su mu bez konkursa zaposlili u gradskom grijanju
1 godina

[…] Radi se o optužnici u predmetu “Rudnik soli”, a radi se o višemilionskoj aferi. Pored Bijedića optuženo je još osam osoba. Više o tome ovdje. […]