NIKO O NJEMU NE PRIČA

Povrće koje rješava probavne probleme, obiluje vitaminom C i regulira holesterol

Možda nije lijepo poput paradajza ili paprike ni raskošno poput zelene salate ili bundeve, no korjenasto povrće važan je dio zdrave i pametno osmišljene prehrane

Možda nije lijepo poput paradajza ili paprike ni raskošno poput zelene salate ili bundeve, no korjenasto povrće važan je dio zdrave i pametno osmišljene prehrane. Smatra se da bi u dobro uravnoteženoj prehrani povrće trebalo činiti oko 50 posto u svakom obroku, pa bi dio te količine svakako trebao pripasti korjenastom povrću koje obiluje nutrijentima, a i dostupno nam je tokom zime, pa tako i repa.

Bogata vlaknima

Repu tradicionalno jedemo ukiseljenu i pripremamo kao što bismo pripremili kiseli kupus, a ona i jest pripadnica porodice kupusnjača i rođakinja kupusa, kelja, brokule… No, bjelkasti korijen repe može se jesti i kuhan ili svjež - svjež na salatu, a kuhan kao varivo, prilog ili salata - a može se i peći ili pirjati. Ako vam ne odgovara njen gorkasto-ljutkasti okus, pokušajte pronaći mlađe biljke koje su slađe, jer bilo bi šteta ne iskoristiti nutritivne prednosti repe.

Ona pomaže regulirati holesterol i pogoduje srčanom zdravlju, obiluje vitaminom C, dobra je za živčani sistem zahvaljujući visokom udjelu vitamina B6. Uz to, djeluje protuupalno, vjerojatno zbog učinka glukozinolata, sumpornih spojeva koji sudjeluju i u formiranju karakterističnog okusa repe. Sadrži nitrate koji mogu povoljno djelovati na zdravlje krvnih žila.

Bogata je vlaknima, što znači da može pružiti duži osjećaj sitosti, a to je, uz nisku kalorijsku vrijednost, dobitna kombinacija za sve koji žele izgubiti kilograme na zdrav način. Ukiseljena repa odlično djeluje na crijeva.