recept

Pravo tijesto za pizzu: Napravite napoletanu kod kuće

Pizza napoletana smatra se jednom od najboljih pizza na svijetu. Ima laganu i tanku koricu, a tijesto se radi od posebnog brašna koja napuljskoj pizzi daje jedinstven okus. Iako je za izradu ove pizze potrebno malo više vremena, isplati se uložiti ga.

Za pripremu ovog recepta koristi se brašno za pizzu tipa 00 koje vam omogućava da tanko razvučete tijesto bez kidanja. Uz to idealno je za pečenje na jakoj vatri. Ako ne želite kupiti posebno brašno za izradu ovog tijesta poslužiti se možete i brašnom za hljeb, no morat ćete biti pažljiviji u izradi.

Uz brašno potrebno vam je i malo soli, šećera, instant suhog kvasca, tople vodi i ulja. Po želji možete dodati i malo granula češnjaka i mediteranskih začina da začinite tijesto.

Sastojci

250 g brašna tipa 00 + dodatno brašno za mijesiti
180 ml tople vode
2 kašike ulja
1 kašičica soli
½ kašičice šećera
¼ kašičice instant suhog kvasca
začini po želji

Priprema

Pomiješajte brašno, šećer, so, instant suhi kvasac i toplu vodu u velikoj zdjeli. Pazite da voda ne bude prevruća jer će onemogućiti djelovanje kvasca.

Odmah dodajte i češnjak i dodatne začine ako ih koristite.

Od sastojaka zamijesite tijesto.

Prebacite smjesu na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta.

Oblikujte tijesto u kuglu i stavite u staklenu posudu koju ste premazali uljem. Pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže na sobnoj temperaturi oko 12 sati.

Podijelite tijesto na pola i oblikujte svaku polovinu u kuglu. Vratite ih u staklenu posudi, pokrijte je i pustite da se diže još 45 minuta.

Zagrijte pećnicu na 250 Celzijevih stepeni.

Prebacite kugle tijesta na pobrašnjenu površinu i razvucite ih rukama dok ne dobijete krug. Razvlačite tijesto u rukama dok ne dobijete krug promjera oko 25 do 30 centimetara.

Stavite tijesto u kalup ili na kamen za pečenje pizze, prekrijte omiljenim nadjevima i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 8 do 10 minuta, odnosno dok se ne ispeče do kraja.

Poslužite toplo.