JAČANJE ZDRAVLJA

Preporuke kardiologa: Jedite ovo voće ako hoćete zdravo srce

male količine šećera voće

Voće ima različite nutritivne vrijednosti i zdravstvene prednosti, a kardiolozi su otkrili koje biraju za jačanje zdravlja srca.

Kardiolog Deepak Vivek rekao je da obožava jabuke jer su dobar izvor antioksidansa, vlakana, vitamina C i kalija – a također imaju niski glikemijski indeks, pa pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

Dodao je da jabuku nareže na ploške za salatu ili je pojede cijelu kao međuobrok.

Dr. Sushant Khaire, kardiolog kaže da bira banane jer su bogate dijetalnim vlaknima, vitaminom C, vitaminom B6, kalijem, magnezijem i antioksidansima.

“Prehrambena vlakna pomažu probavi, vitamin C jača imunološki sistem, a vitamin B6 važan je za razvoj mozga i živaca”, istaknuo je Khaire.

Dr. Jennifer Mieres, profesorica kardiologije dodala je da uvijek jede voće – poput jabuke, kruške ili trešnje, kao popodnevni međuobrok jer je zasitan i pomaže u zaštiti od bolesti srca.

Vlakna snižavaju krvni pritisak i razinu holesterola, dva glavna pokazatelja rizika za srčane bolesti, piše New York Post.