Životni stil

Preskočite pripremu tijesta i napravite slasnu poljsku pizzu u kojoj se uživa čak i za doručak

Za pripremu omiljenog poljskog street fooda trebat će vam tek nekoliko svakodnevnih sastojaka...

The New York Times je objavio tekst o jednostavnoj varijanti domaće pizze za koju nije potrebno mijesiti tijesto već se nadjevi stavljaju na izdubljeni komad hljeba kod nas najpoznatiji pod nazivom francuz. Takav način pripreme lažne pizze instantno nas je podsjetio na poljske zapiekanke, slasne zalogaje kakve smo prije nekoliko godina isprobali na jednom tamošnjem kiosku i kakvu i danas s vremena na vrijeme i sami volimo pripremati.

Poljska pizza

Riječ je o svojevrsnom street foodu kojeg mnogi nazivaju i poljskom pizzom, a priprema se tako da se dugačak baguette prepolovi po dužini, a zatim puni pirjanim gljivama, sirom, ponekad se dodaju i šunka ili piletina, zatim se zapeče tako da hljeb postane hrskav, a sir se rastopi te se obično obilno posipa svježim vlascem.

Osim kao street food, zaključili smo kada smo je isprobali, poljska pizza koja se na tamošnjim ulicama jede od 1970-ih godina, dobro funkcionira i kao doručak ili brzi ručak usred radne sedmice. Naravno, nadjevima se uvijek možete poigrati pa, umjesto klasičnih dodataka na hljeb dodati i, primjerice, pesto, pršut, različite vrste sira i povrće po želji, a dobra ideja bit će i natrljati hljeb s malo bijelog luka.

Poljska pizza

Osim toga, prije nego što hljeb nadjenete omiljenim nadjevima, možete ga lagano izdubiti, a kako savjetuju iz The New York Timesa, unutrašnjost možete ubaciti u blender i osušiti pa koristiti kao krušne mrvice ili pak ostaviti u komadićima, preliti maslinovim uljem, kratko peći i poslužiti kao dodatak juhama.

Trebat će vam:

1 baguette

300 g šampinjona

1 luk

150 g topljivog sira

Maslinovo ulje

Dodaci po želji

Priprema:

Pećnicu najprije zagrijte na 200 stepeni. Baguette prerežite na pola po dužini pa maknite mekani dio hljeba. Gljive očistite i nasjeckajte na manje komadiće. Luk nasjeckajte na sitno i pirjajte ga na dobro zagrijanom maslinovom ulju. Začinite soli, biberom i timijanom i kada gljive omekšaju, punite njima baguette. Dodajte naribani sir i pecite u pećnici dok ne poprimi zlatnu boju, oko 8 minuta. Poljaci zapiekanku obično poslužuju uz kečap.