Ne kaže se bez veze da treba imati ruku za dodavanje soli u hranu, jer nije lako posoliti tako da svima bude ukusno. Čak i najbolji kuhar može pritom pogriješiti, odnosno presoliti obrok i pretvoriti ga u nešto nejestivo.
Dobra je vijest da ima spasa - donosimo 5 savjeta koji mogu pomoći u takvoj situaciji:
Dodajte krompir u hranu
Bakinim i nanim savjetima uvijek se najviše vjeruje i zapravo je najveća vjerovatnost da su učinkoviti, a ona bi vam odmah rekla: Ogulite i narežite krompir na kocke i prokuhajte u hrani, pa kad bude do kraja kuhan, izvadite. Odlično funkcionira za preslane supe ili variva, odnosno sva jela sa dosta tekućine.
Klin klinom, ili so - šećerom
Ako nemate krompir pri ruci, poslužit će šećer. Na kašiku stavite grudicu šećera i pustite da se otapa u supi ili saftu nekoliko sekundi . Pazite da se šećer ne otopi do kraja, ili da vam kašika šećera ne upadne u umak, jer to neće popraviti, nego pokvariti okus.
Kora hljeba
Treće rješenje: Koricu odstajalog hljeba namočite u umak na nekoliko minuta da upije višak soli.
Isperite vodom
Ovo rješenje je najučinkovitije za meso i povrće kuhano na pari. Stavite ih u tavu i tuširajte vodom dok ne isperete sol. Potom ocijedite vodu. Povrće će ispasti manje hrskavo, a meso manje mekano, ali žrtva će se isplatiti jer neće biti bljutavog okusa. .
Malo vrhnja ili voće
Ako vaš recept dopušta, pokušajte u jelo dodati malo vrhnja ili voća kako biste dodali okuse suprotne okusu soli i tako ublažili višak soli, donosi portal Fine Dining Lovers.