za brz oporavak

Pretjerali ste s hranom za Novu godinu? 5 kućnih napitaka koji će vas spasiti

Bol u želucu, kao i osjećaj da ćete se raspuknuti, česte su teme prvog radnog dana nakon Nove godine. Donosimo nekoliko jednostavnih kućnih lijekova koji će vas spasiti.

Težina u želucu nastaje od kombinacije prebrzog, prečestog i pretjeranog jedenja, posebno teške, slatke i začinjene hrane uz - najčešće - dugo sjedenje. Na portalu www.krenizdravo.hr ima pregršt dobrih savjeta kako se riješiti težine u želucu, a odlični su jednostavni kućni pripravci s prirodnim sastojcima koje već imate.

1. Jabukovo sirće i soda bikarbona

Sirće povećava osjećaj sitosti i pomaže u normalnom radu probave, pa je čest sastojak kućnih lijekova za probavne tegobe. Soda bikarbona je vrlo efikasna kod žgaravice, pa kada spojite ova dva sastojka, dobivate pravi 2 u 1 eliksir. Napitak se pije nakon jela.

Recept: Stavite pola čajne kašičice sode bikarbone i jednu čajnu kašičicu jabukovog sirćeta u malo više od pola čaše vode. Dobro izmiješajte i odmah popijte. Napitak možete zasladiti s malo meda za bolji okus.

2. Limunada s kurkumom

Svježi sok limuna blagotvorno će djelovati na vaš želudac, a kajenski biber i kurkuma potaknut će jetru da počisti vaš organizam, pa će ovaj napitak dobro doći svakome ko pati od žgaravice, boli u želucu ili nadutosti. I ovaj napitak poslužite nakon jela.

Recept: U čašu tople vode s limunovim sokom dodajte prstohvat kajenskog bibera i prstohvat kurkume, promiješajte i popijte.

3. Čaj od komorača

Sjemenke komorača donose trenutno olakšanje kod mučnine i grčeva u želucu, a ako ih ne volite žvakati, vrlo jednostavno možete napraviti čaj. Pijte ga tri puta dnevno, pola sata prije jela.

Recept: U šoljicu prokuhane vruće vode dodate jednu čajnu kašičicu sjemenki komorača. Poklopite i ostavite 8 do 10 minuta pa procijedite.

4. Aperitiv od đumbira

Čudotvorni korijen đumbira jedan je od najučinkovitijih kućnih lijekova, između ostalog i za želučane tegobe. Potiče metabolizam i detoksikaciju organizma. Ovaj žestoki ayurvedski aperitiv najbolje je popiti prije obroka.

Recept: U sokovniku iscijedite sok od svježeg korijena đumbira (količinu prilagodite svojim potrebama). U jednakom omjeru izmiješajte sok đumbira s medom. Po želji dodajte prstohvat crnog bibera.

5. Napitak od riže

Tekućina od riže smatra jednim od najboljih domaćih lijekova za želučane tegobe, a uz to i pročišćava tijelo. Sigurno ste se nekada tokom života susreli s ovim efikasnim iako malo bljutavim "lijekom". Topli napitak pijuckajte pomalo tokom dana.

Recept: Skuhajte rižu, maknite lonac s vatre, poklopite i pustite da odstoji 3 do 5 minuta. Procijedite vodu od kuhanja u termosicu.