U zavisnosti od boje kore, banana će drugačije da utiče na vaš organizam, pa i na zdravlje. U nekim slučajevima je poželjnije jesti zelenu, a u nekim prezrelu bananu.
Zelene banane će vremenom postati prezrele, a samim tim i slađe. Zbog toga pjegave banane imaju veći uticaj na šećer u krvi i brže se vare.
Kako banane sazrijevaju, glikemijski indeks se udvostručuje.
Zato je važno da jedete banane dok su još malo zelene, jer ćete samo tada dobiti najbolji efekat stabilizacije šećera u krvi.
S druge strane, veće su šanse da dobijete zatvor ukoliko jedete zelene banane, jer nezrela banana može pogoršati vaše probleme sa opstipacijom.
Zbog sporog varenja jedinstvenih molekula zelene banane – pektinskih vlakana i otpornog skroba – pojedinci koji već imaju sporo varenje, treba da izbhegavaju nezrele banane.
Ukoliko pak ne volite phegave, onda posle svake zelene banane popijte vodu, kako biste izbhegli ovaj problem.