Vijesti

Priča o kojoj svi šute: Zašto se topi dobit kompanije Igman Konjic?

Posljednjih godina od vladajućih struktura u Federaciji BiH čuju se podaci o rekordnim uspjesima namjenske industrije.

Posebno se tim podacima voli hvaliti resorni ministar u Vladi FBiH Nermin Džindić. Međutim, sudeći prema javno dostupnim podacima – to nije baš tako i nešto se tu čudno dešava.

Posebno u najvećoj i možda najpoznatijoj kompaniji namjenske industrije čiji je većinski vlasnik upravo Federacija BiH – Igman Konjic.

Ova kompanija, bar prema izjavama Džindića, skoro svake godine obara rekorde po izvozu, prije svega municije.

Džindić: Hvalio se razultatima

Potražnja za oružjem, a posebno municijom, već godinama je u strelovitom usponu, a posebno od početka ove godine kada je postalo sve izvjesnije da će Rusija izvršiti ničim opravdanu invaziju na Ukrajinu.

No, trendove koji su primijetni u namjenskoj industriji u svijetu, nikako ne prati sama dobit konjičkog Igmana.

Činjenica je da se ovo preduzeće ‘pokrenulo’ nakon što je Vladu FBiH preuzeo premijer Fadil Novalić, no vrlo brzo počinje da se dešava nešto vrlo čudno.

Naime, prema javno dostupnim podacima o dobiti kompanija sa portala Akta vidi se da je 2015. godine, Igman Konjic imao dobit od 32 miliona KM. Usporedbe radi, godinu ranije imao je dobit od svega 8 miliona.

U godinama nakon toga dobit se počela topiti. Tako, prema istom izvoru podataka, Igman Konjic je 2019. godinu završio sa dobiti od 14 miliona KM.

Proizvodnja municije u Igmanu

No, tek poslije te godine, kreće stromglav pad i sunovrat.

Zanimljivo je da je te godine četvrtinu kapitala otkupio Muharem Ahmetlić, jedan od vlasnika kompanije Hifa Petrol. On je za 11,5 miliona kupio 23,20 posto udjela u firmi i tako nakon Vlade FBiH postao najveći suvlasnik ovog izuzetno važnog preduzeća.

Naravno, cilj svakog investitora ili suvlasnika jeste da kompanija u koju ulaže ili u kojoj kupuje udio bude što profitabilnija, kako bi mu se uloženi novac što prije vratio i naravno – stekao svoj sopstveni profit. Obično je, u ekonomskim i menedžerskim pravilima, tako da dolaskom novog investitora preduzeće doživi dodatni razvoj i profit.

No, u ovom slučaju to se ne dešava. Već iduće godine, dakle 2020., dobit Igmana iznosi nešto više od 5 miliona KM. A prošlu godinu je firma završila sa dobiti od 6,7 miliona KM.

Zašto je to tako?

Prema nezvaničnim podacima, ministar Džindić i kompanija Hifa omogućili su brojne posredničke ugovore s dostavljačima materijala koji nisu baš povoljni. Pokušali smo doći do zvaničnih informacija i odgovora, no bezuspješno.

U Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, kojim rukovodi ministar Nermin Džindić, poslali smo nekoliko pitanja. No, odgovore nismo dobili.

Od njih smo tražili da nam dostave koliko je iz budžeta upumpano novca u Igman Konjic, zašto se iz godine u godinu topi dobit ovog preduzeća, da li je rađena analiza ekonomskog pada, ko su dobavljači materijala…

Slična pitanja poslali smo i u kompaniju Hifa Petrol.

Odgovor smo dobili samo na jedno pitanje: Da li određene kompanije ili pojedinci povezani sa Hifom dostavljaju neke materijale ili imaju posredničke ugovore sa Igmanom Konjic?

Kratko su nam kazali: NE.

Na druga pitanja odgovore nismo dobili.

Naravno, kontaktirali smo i samu kompaniju Igman Konjic. Direktor Džahid Muratbegović nije htio odgovoriti na naše pozive niti poruke, dok nam je iz službi preduzeća rečeno da bi na pitanja trebala ipak odgovoriti Vlada FBiH, kao većinski vlasnik. Ako, ikad dobijemo odgovore, objavit ćemo ih. A, svakako ćemo nastaviti istraživati šta se dešava u ovoj kompaniji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare