Sastojci za tijesto:
meko brašno tip 400 550 g
gusti jogurt 100 g
svjež kvasac 20 g (1/2 pakovanja)
šećer 1 kašičica
ulje 2 kašike
so 1 kašičica
mlaka voda 250 ml
Nadjev:
juneće mljeveno meso 250 g
crni luk 1 glavica
ulje 2 kašike
pire od paradajza 1 kašika
mljevena paprika 1 kašičica
biber 1/4 kašičice
so 1/2 kašičice
ulje za duboko prženje
Priprema:
Navedene mjere su za 12 piroški dužine 14 cm nakon prženja.
Na tihoj vatri zagrijati ulje u tavi, pa dodati sitno isjeckan crni luk i dinstati nekoliko minuta. Dodati mljeveno meso i nastaviti s dinstanjem još 15 minuta, ili sve dok meso ne bude termički obrađeno. Često promiješati. Dodati so, biber, mljevenu papriku i pire od paradajza, promiješati i skloniti s vatre. Pokriti tavu i ostaviti da se nadjev sasvim ohladi.
Priprema tijesta:
Izmjeriti i prosijati brašno. Izmjeriti i smlačiti vodu. U veću zdjelu sipati 2/3 brašna, a ostatak ćemo dodavati tokom miješenja. Posoliti i izmiješati. Preko brašna izmrviti svjež kvasac, pa dodati gusti jogurt. Dodati šećer, mlaku vodu i ulje. Promiješati kašikom pa nastaviti miješenje rukom u zdjeli, uz dodavanje po malo preostalog brašna. Prebaciti tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i završiti miješenje.
Kompaktnu i nelepljivu loptu od tijesta staviti u čistu, nauljenu zdjelu, pokriti plastičnom folijom i ostaviti 30 minuta na toplom mjestu da se udvostruči.
Priprema piroški:
Naraslo tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i bez miješenja razviti oklagijom na debljinu do 1 cm. Pomoću linijara izmjeriti i obilježiti pravougaonike veličine 12 x 8 cm, a zatim ih isjeći oštrim nožem. Ostatak tijesta sakupiti, premijesiti i ponoviti postupak.
Dobit ćemo 12 pravougaonika, za 12 piroški. Nadjev od mesa podijeliti na 12 jednakih dijelova. Na sredinu svakog pravougaonika staviti nadjev, a ivice tijesta čvrsto spojiti štipkanjem, pa zaokružiti između dlanova, ili kortljanjem po radnoj površini. Formirane piroške redati na pobrašnjen poslužavnik, pa ih pokriti plastičnom folijom da se tijesto ne bi osušilo. U tavu sipati ulje za duboko prženje i zagrijati ga na umjerenoj vatri.
Važno je da vatra ne bude jaka da piroške ne bi spolja pregorjele, a iznutra ostale nepečene. Pomoću čačkalice provjeriti da li se ulje zagrijalo tako što ćemo vrh umočiti u ulje, pa ako se oko drvceta budu pojavili mjehurići – ulje je spremno. Stavljati piroške na vruće ulje onim redom kojim smo ih formirali. Pržiti ih uz okretanje nekoliko minuta, sve dok ne budu porumenjele i povećale svoju veličinu. Ako nismo sigurni da li je piroška iznutra ispržena, presjeći prvu pirošku i na osnovu presjeka zaključiti koliko je vremena potrebno za dobro prženje i da li je temperatura ulja odgovarajuća. Ispržene piroške stavljati na papirni ubrus. Tijesto je takvo da ulje ne prodire u pirošku, već ostaje na hrskavoj korici. Najljepše su dok su tople i svježe, pa ih odmah servirati.