Sastojci:
1 kg patlidžana
800 g mljevenog mesa
2 glavice luk
4-5 čehna bijelog luka
5 komada paradajza
200 g žutog sira
maslinovo ulje
malo brašna
malo maslaca
2 dl mlijeka
so, biber
muškatni oraščić
malo soka od paradajza
Priprema:
- Patlidžan ogulite (drvenim ili plastičnim nožem – da ne potamni), isijecite ga na kolutove 5 mm širine, posolite i ostavite pola sata da pusti vodu. Poslije toga, kolutove obrišite čistim ubrusom i ispecite na roštilju ili na teflonu sa minimumom ulja.
- Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckani luk, dodajte meso, začinite po želji, zalijte vodom ili supom od kocke i dinstajte oko 15 minuta. Na polovini dinstanja dodajte sitno isjeckani ili zgnječeni bijeli luk.
- Paradajz poparite vrelom vodom, ogulite i isijecite na kolutove ili kocke.
- Od 2 kašike putera i 1 kašike brašna napravite zapršku, dodajte oko 2 dl toplog mlijeka, posolite, pobiberite i dodajte malo muškatnog oraščića. Miješajte kašikom dok se ne zgusne (ne smije da bude zgrudvano). Zatim sir narendajte ili isijecite na tanke šnite.
- Veću vatrostalnu posudu premažite uljem i redajte sastojke – kolutove patlidžana, meso, oguljeni paradajz, bijeli (bešamel) sos, rendani sir i tako sve dok ne utrošite sav materijal (malo rendanog sira se ostavi na stranu). Na vrh treba da dođe patlidžan.
- Preko svega prelijte malo soka od paradajza, da ogrezne, i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Kada je gotovo (patlidžan na vrhu dobije lijepu zlatnu boju), pospite preostalim sirom i vratite na još minuta u pećnicu da se sir rastopi.