Svježe povrće, tjestenina i fini umak garantiraju brzu pripremu i ukusan ručak, taman kakav svi žele tokom vrućih ljetnih mjeseci. A dodatak slanine će zadovoljiti sve koji smatraju da nema ručka bez mesa.
Sastojci:
- 300 g tjestenine, penne ili farfalle (može biti i od integralnog brašna)
- 200 g jogurta
- 2 kašikice Dijon senfa
- 1 kašikica meda
- 1 češanj bijelog luka, zgnječen
- ribana korica jednog limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 4 velika paradajza, grubo nasjeckana
- šaka baby špinata, grubo nasjeckanog
- malo svježeg bosiljka, nasjeckanog
- 6 šnita slanine ispržene na tavi, da bude hrskava
- sol i biber po želji
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu i ohladite.
- U međuvremenu u velikoj zdjeli pomiješajte jogurt, senf, med, bijeli luk, koricu limuna, maslinovo ulje i začine.
- Narežite paradajz i špinat.
- Pomiješajte to s tjesteninom pa dodajte paradajz, špinat i bosiljak.
- Narežite slaninu na sitno.
- Rasporedite na tanjire i pospite slaninom, prenosi bbcgoodfood.com.