Teško za odoljeti

Pripazite sa unosom ovog voća: Evo šta se može dogoditi ako pojedemo previše trešanja

Ako vam se dogodi da progutate košpice trešanja dok jedete ovo predivno voće, budite oprezni jer bi njihova konzumacija mogla biti neugodna

Počela je sezona trešanja i mnogi im, bez obzira na cijenu, ne mogu odoljeti.

Trešnje su dobre jer su pune antioksidansa i drugih važnih nutrijenata, ali ipak je važno pripaziti na to koliko ćemo ih pojesti. Evo šta se može dogoditi ako pretjeramo s trešnjama.

Mogli bismo imati problema s probavom

Dok neki ljudi mogu pojesti hrpu trešanja a da ne iskuse nikakve probleme, drugi bi mogli osjetiti bol u stomaku, kao i nadutost, gasove i proliv. Sve su to mogući simptomi konzumacije previše voća bogatog vlaknima, poput trešanja, jabuka ili krušaka, prema klinici Cleveland.

Neki ljudi mogu patiti od intolerancije na trešnje, a to stanje karakteriziraju bol u trbuhu, nadutost, plinovi i proljev, kao i žgaravica i mučnina.

Šećer u krvi mogao bi naglo skočiti

Ako imate problema s regulacijom šećera, bez obzira na to imate li dijabetes ili hiperglikemiju, konzumacija hrane s visokim udjelom šećera može uzrokovati skokove šećera u krvi.

Simptomi sindroma iritabilnog crijeva mogu se pogoršati

Ako imate sindrom iritabilnog crijeva, konzumacija određene hrane, poput trešanja, može uzrokovati pogoršanje simptoma, što rezultira nadutošću, plinovima, proljevom i grčevima, prema klinici Mayo.

Trešnje se ubrajaju među FODMAP namirnice, odnosno ugljikohidrate kratkoga lanca koji se neprobavljeni kreću našim probavnim traktom. Ostale takve namirnice su luk i češnjak, pšenica, mliječni proizvodi i šećerni alkoholi koji se nalaze u nekom voću.

Osim toga, voće koje je bogato fruktozom, poput jabuka, krušaka i suhog voća, također može izazvati neugodne simptome sindroma iritabilnog crijeva, prema Johns Hopkins Medicineu.

Može se razviti alergijska reakcija

Ovo je prilično rijetko, ali ako osjetite simptome mučnine, povraćanja, grčeva ili proljeva nakon što pojedete trešnje, možda ste alergični na njih.

Alergija na hranu je abnormalna reakcija na određeni protein u hrani, koju pokreće imunološki sustav vašeg tijela. Moguće je biti alergičan na trešnje, osobito ako ste alergični na pelud breze, prema klinici Mayo. Simptomi alergije na hranu obično se razviju unutar nekoliko minuta do dva sata nakon konzumacije voća i mogu uključivati trnce ili svrbež u ustima; osip na koži poput koprivnjače ili ekcema; oticanje usana, lica, jezika i grla; zviždanje, otežano disanje, začepljenost nosa; grčeve u trbuhu, povraćanje, proljev, mučninu te vrtoglavicu ili nesvjesticu.

Koliko trešanja pojesti dnevno?

Tipična veličina porcije trešanja iznosi 140 grama, odnosno oko 21 trešnju. Ova količina sadrži 90 kalorija, 3 grama vlakana te zdravu dozu kalija i vitamina C, prema USDA.

Za neke ljude konzumiranje bilo čega više od jedne porcije dnevno može uzrokovati želučane tegobe, proljev ili povećanu učestalost obavljanja velike nužde.

Ako namjeravate jesti trešnje, pazite da ne žvačete ili gutate koštice jer mogu biti otrovne ako se jedu u velikim količinama, prenosi Index.hr.