Mršavljenje

Pripreme za plažu: Zaboravite mediteransku dijetu, stiže japanska

Dosta je ljudi s mediteranske prehrane prešlo na plan obroka s druge strane svijeta koja privlači mnogo pažnje zbog svojih zdravstvenih dobrobiti, javlja Daily Mail.

Japanska dijeta bogata je ribom, čajem i sojom te može zaštititi mozak i stoga može smanjiti rizik od demencije, otkrila je nova studija. Istraživači iz japanskog Nacionalnog centra za gerijatriju i gerontologiju izvršili su skeniranje mozga dviju skupina Japanaca koji su imali različite dijete.

Jedna grupa konzumirala je tradicionalnu japansku prehranu, dok je druga imala zapadnjačku prehranu, punu masne hrane poput crvenog mesa, alkohola i tjestenine. Skeniranje je obavljeno dva puta tokom dvije godine, s ciljem utvrđivanja koliko je moždanog tkiva svaka grupa izgubila tokom vremena.

Otkrili su da su žene u grupi japanske prehrane imale, u prosjeku, niži nivo moždane atrofije ili skupljanja, što je karakteristično za demenciju, od žena koje su jele zapadnjačku prehranu.

Ne čudi sve veća zainteresiranost javnosti za japanski način života, jer ta zemlja spada u jednu od pet svjetskih "plavih zona", regija s nižom stopom hroničnih bolesti i dužim životnim vijekom nego u ostatku svijeta.

Stručnjak za dugovječnost Dan Buettner otkrio je da samo 6,7 posto ljudi starijih od 65 godina koji žive u prefekturi Okinawa u Japanu razvije demenciju.

Ono po čemu se plave zone razlikuju od ostatka svijeta je način života koji ljudi u njima vode, što uključuje i njihovu prehranu. Druge regije koje su istaknute su u Grčkoj, Kostariki i Italiji.

"Pridržavanje tradicionalne japanske prehrane također može biti korisno za zdravlje mozga i bolja je od tipične zapadnjačke prehrane", istaknuo je autor studije Shu Zhang za Nutrition Journal u ožujku.

Japanska dijeta bogata je ribom, čajem i sojom te može zaštititi mozak i stoga može smanjiti rizik od demencije.

Autori studije definirali su tradicionalnu japansku kao prehranu koja se temelji na ribi, školjkama, riži, soji, zelenom čaju, citrusima, kiselim krastavcima, gljivama i morskim algama. Usporedbe radi, zapadnjačka prehrana sadržava rafinirane ugljikohidrate poput rezanaca, hranu s visokim udjelom masti, bezalkoholna pića i alkohol.

Općenito se smatra da je japanska prehrana zaštitna jer sadrži mnogo vitamina, polifenola, fitokemikalija i dobrih masnih kiselina, a sve to može pomoći tijelu u borbi protiv upala.

Posljednji i najvažniji aspekt njihove studije bilo je redovito snimanje mozga ispitanika pomoću magnetske rezonancije (MR). Pratili su gubitak moždanog tkiva svakog učesnika, klinički poznat kao atrofija mozga povezana sa starenjem, jer je to znak demencije.

Na kraju, autori su otkrili da su žene koje su slijedile japansku dijetu imale značajno manje smanjenje mozga od onih koje su slijedile zapadnjačku dijetu. Nije bilo razlike između ove dvije grupe za muškarce. "Zanimljivo je da je ovaj učinak bio očit samo kod žena", istaknuo je Zhu.

Autori su dali dva moguća objašnjenja za ovaj efekt. Prvo, da je japanska prehrana puna magnezija i fitoestrogena, koji imaju više zaštitni učinak na žene nego na muškarce.

Drugo, autori su otkrili da su muškarci skloniji odstupiti od tradicionalne japanske prehrane nego žene. Stoga su konzumirali više zapadnjačke hrane, poput rezanaca i sakea.

"Bez obzira na to, postoje određeni dijelovi japanske prehrane koji su zajednički s drugim dijetama u plavim zonama, a preporučljivo ih je uvrstiti u prehranu. To uključuje povećanje unosa povrća i ribe te smanjenje crvenog mesa", otkrili su autori studije.