Vijesti

Pripremite se za dramatičan skok cijena mesa. Postat će luksuz

Posljednih mjeseci cijene energenata i osnovnih životnih namirnica vrtoglavu rastu. Međutim, kada smo mislili da je dostignut limit stižu najave novog poskupljenja.

Posljedni udarac na standard građana najavljuju mesari kako u regionu tako i u Bosni i Hercegovini.

Prije samo nekoliko dana šef sekcije mesara u Hrvatskoj Alan Prežec rekao je da je već prije nove godine najavio da dizanje cijena mesa i mesnih prerađevina ovisi o tome kolika će biti još zaliha jeftinijeg mesa, ali i kretanje cijena energenata.

No, kako bi provjerili šta možemo očekivati u našoj zemlji te da li će doći do poskupljenja, razgovarali smo sa Amirom Bulutom, predsjednikom Udruženje poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa SBK.

"Prema svemu sudeći doći će i do poskupljenja uvoza žive stoke, a problem je što više od 90 posto mesa mi uvozimo. A s obzirom da su cijene porasle na svjetskom tržištu, neminovno je da će se to odraziti na cijene i kod nas. Mi smo dozvolili da nemamo naših domaćih i onda moramo uvoziti. Iskreno da Vam kažem, poskupjet će i mlijeko i meso", kazao je Bulut za Raport.

Jedan od gorućih problema, kaže on, je i taj što je u BiH uništena proizvodnja mesa.

"Meso će postati luksuz, s obzirom da su nama evo i sve namjernice poskupile. Primjera radi, Njemačka je zabranila izvoz kako ne bi oni imali nestašicu za svoju zemlju. Kod nas ne postoji sistem, kada govorimo oko ovog sektora, a mogli smo da imamo i sve bi bilo kaše. Kod nas je dosta uništena proizvodnja mesa. Sada imamo dva problema,a to je nestašica i poskupljenje", istaknuo je Bulut.

Međutim, za razliku od Hrvatske u kojoj je već sada meso poskupjelo, u BiH se takav ishod može očekivati tokom iduće godine.

"Ova godina je bila solidna što se tiče hrane i proizvodnje hrane. Naravno, povećane cijene energenata sve ovo vuku. Mi ćemo iduće godine imati enormne probleme. Bit će potražnje, ali nećemo imati za veliku proizvodnju. Ako Srbija, primjera radi zabrani izvoz, mi nećemo imati šta jesti. Podiže se i što treba i ne treba", pojasnio nam je Bulut.