Zdravlje

Prirodni recepti za olakšavanje žgaravice: Šta pomaže, a šta ne

Žgaravica je čest problem koji povremeno pogađa oko 65 posto odraslih, a najčešće starije ljude i trudnice. Studije pokazuju određenu genetsku sklonost žgaravici, no povećanju broja oboljelih pridonose moderne životne navike. Nastaje zbog podizanja želučane kiseline, koji rezultira osjećajem pečenja i žarenja u želucu te gornjem dijelu prsa.

Hrana "usput" je najgora

Jedenje u žurbi i gutanje hrane bez dovoljno žvakanja jedan je od glavnih pokretača žgaravice. Ljekari objašnjavaju da se tako želudac zatrpava hranom prije nego što krene s otpuštanjem "sokova" potrebnih za dobru probavu. Staro pravilo od žvakanja svakog zalogaj barem 20, a idealno bi 40 puta, odlična je prevencija žgaravice.

Smanjite količinu

Prve mjere koje trebate poduzeti kod liječenja žgaravice nije izbjegavanje određene vrste hrane, već ukupno smanjenje njene količine, savjetuju ljekari. Tako prevelike porcije udvostručuju rizik nastanka žgaravice, a nutricionisti savjetuju više manjih obroka tokom dana, umjesto tri velika.

Gazirano i kafa su neprijatelji

Napici koji uključuju kofein, poput kafe i čaja, ali i gazirani sokovi uzrokuju opuštanje ušća jednjaka tj. donjeg sfinktera, što olakšava podizanje želučane kiseline iz želuca u jednjak i tjera na podrigivanje. Kofein uzrokuje pojačano stvaranje želučane kiseline, što samo po sebi uzrokuje žgaravicu.

Treba izbjegavati kiselu i ljutu hranu

Kisele namirnice poput paradajza i agruma mogu uzrokovati žgaravicu, posebno ako se jedu na prazan želudac.

Jabukovo sirće

Sirće je kiselina s pH-om koji iznosi oko 5, stoga može olakšavati žgaravicu snižavajući nivo pH te potaknuti probavu smanjujući pritisak. Kašiku nepasteriziranog sirćeta razmućenog u 2 dl vode pijuckajte tokom obroka. Vjeruje se da sirće razrjeđuje želučanu kiselinu, olakšavajući simptome refluksa.

Limunov sok

Sok od limuna ima pH oko 2, po čemu je njegova kiselina snažnija od sirćeta. Osim toga, sadrži obilje nutrijenata, posebno vitamina C. Kod žgaravice treba istisnuti jedan cijeli limun u čašu te popiti, a ako vam je to prejako, dodajte pola dcl vode. Možete popiti oko dva limuna na dan, što bi trebalo ublažiti žgaravicu.

Kafa

Iako kafa kao napitak može pogoršati stanje žgaravice. Prema staroj narodnoj recepturi, ono što treba napraviti je u slučaju akutnog napada uzeti 3 zrna kafe, dobro ih prožvakati i progutati.

Soda bikarbona

Neka vam ovo bude posljednje rješenje ako ništa drugo ne pomaže. Njena baza nije kisela, no pomaže u neutraliziranju kiseline želuca. Pomiješajte pola kašičice sode bikarbone s 1/4 šolje vode. Popijte te pričekajte od 5 do 7 minuta. Ako nije pomoglo, možete ponoviti postupak.

Kao saveznici u olakšavanju simptoma pomaže i uzimanje dodatka magnezija u šumećim tabletama te čaj od đumbira.