Zbog mirisa koji se oslobađa tokom dinstanja luka, jela koja ga sadrže za mnoge nisu baš popularna i izbjegavaju ih.
Glavni krivac neugodnih mirisa je otpuštanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi tokom toplotne obrade.
Ipak, postoji način na koji se neugodan miris može izbjeći, tvrde kuhari.
Glavni saveznik u borbi protiv jakog mirisa luka je soda bikarbona. Nakon što ste nasjeckali luk, potrebno ga je staviti u tavu sa zagrijanim uljem i jednom kašičicom sode bikarbone. Ako se radi o većoj količini luka, više od pola kilograma, potrebno je dodati kašiku sode.
Prodinstajte luk kao i obično.
Još jedna dobra stvar je što će se luk zgusnuti, pa će se lakše probaviti.
Također, moguće je izbjeći korištenje zaprške jer će soda bikarbona lijepo zgusnuti luk i postići isti učinak kao i zaprška.
Ovaj trik koriste i profesionalni kuhari.