BHDoktor

Promjene na jeziku upozoravaju na nedostatak jednog vitamina

Vitamin B12 esencijalni je nutrijent koji se prirodno ne proizvodi u tijelu, već se mora unijeti hranom ili suplementima. Primarna uloga vitamina B12 je stvaranje crvenih krvnih zrnaca i DNK. Nadalje, igra značajnu ulogu u razvoju moždanih i nervnih ćelija.

S obzirom na to da je ovaj vitamin neophodan za razne tjelesne funkcije, njegov nedostatak može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući loše oralno zdravlje, piše Index.hr.

Kažu da niski nivoi vitamina B12 uzrokuju oralne probleme, koji se posebno odnose na jezik. To se događa zato što nedostatak vitamina B12 uzrokuje smanjenje proizvodnje crvenih krvnih zrnaca, što rezultira smanjenim protokom kiseonika do jezika.

Bolan i crven jezik
Glositis je upala jezika koja uzrokuje oticanje, crvenilo i bol. Prema WebMD-u, glositis može dovesti do pojave sitnih izbočina na jeziku. Ovo stanje karakteriše gladak ili bolan jezik sjajnog izgleda. Teška upala jezika može uzrokovati oticanje i crvenilo te bol koja može da promijeni način na koji jedete ili govorite.

Afte

Afte takođe mogu da budu znak nedostatak vitamina B12. To su male i bolne ranice u ustima. Obično nestaju same od sebe, ali može pomoći izbjegavanje konzumacije citrusa i ljutih začina. Neki lijekovi bez recepta mogu da ublaže bol.

Promjena boje jezika i osjećaj peckanja

Još jedan simptom nedostatka vitamina B12 je otečen i debeo jezik, kao i osećaj peckanja, te promjena boje jezika.

Osim navedenih, simptomi nedostatka vitamina B12 uključuju i:

  • umor
  • gubitak daha
  • glavobolju i vrtoglavice
  • blijedu kožu
  • lupanje srca
  • gastrointestinalne probleme
  • poteškoće u koncentraciji

Kako unijeti dovoljne količine vitamina B12?
Vitamin B12 možete da unesete konzumacijom govedine, svinjetine, šunke, piletine, jagnjetine, ribe, plodova mora poput školjki i rakova, jaja, te mliječnih proizvoda poput mlijeka, sira i jogurta. Obogaćene žitarice takođe su dobar izvor vitamina B12.