proces života

Propagandna mašinerija u RS krenula u ‘satanizaciju’ sutkinje Uzunović. Dodik je s pravom uznemiren

Mediji u RS koji su pod kontrolom režima Milorada Dodika krenuli su sa 'satanizacijom' sutkinje u njegovom procesu - Sene Uzunović.

Naime, Dodik - kao i njegova odbrana - jučer su na ročištu bili šokirani kada je umjesto Mirsada Strike ušla Sena Uzunović.

Prvi je reagirao sam Milorad Dodik viknuvši - Ko ste vi, ja vas ne znam!? - da bi već kasnije tvrdio da je ona pristrasna jer je bila politički angažirana.

Režimski mediji odmah su 'otkrili' da je sutkinja Uzunović radila u Vladi FBiH za vrijeme mandata Edhema Bičakčića (SDA) od 1998. do 2001. godine, da bi nakon toga bila imenovana za sudiju u Općinskom sudu u Sarajevu.

Sad su kao dokaz pristrasnosti izvukli to da je sutkinja Uzunović bila pripadnik Armije RBiH.

Prvi je reagirao notorni Milorad Kojić, koji bio direktor navodnog Centra za istraživanje rata, ratnih uločina i traženje nestalih lica RS.

"Iz biografije sudije Sene Uzunović vidi se da je bila pomoćnik komandira, a nakon toga je obavljala pravosudnu funkciju u sudu u Konjicu što nam stvara opravdanu sumnju da ne može biti nepristrasna i da je vrlo svjesno postavljena na poziciju da sudi predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku", rekao je Kojić.

Kojić kao ni ostali, ne objašnjavaju zašto bi to utjecalo na nepristrasnost sutkinje Uzunović, posebno jer Dodik sam nije bio pripadnik VRS nego se u toku rata bavio nekim drugim unosnim biznisima.

RTRS je otišao korak dalje u 'dokazivanju' pa je objavio dokumente koji dokazuju da je Uzunović bila pripadnik Armije RBiH.

No, samo ročište okriva ustvari izvor straha za Dodika i njegove advokate.

Pitanje Dodika ko je ona i konstatacija da o njoj ne zna ništa ustvari govori da je ranijeg sudiju 'istražio' i tražio 'slabe tačke'.

Dolazak Uzunović ga je iznenadio, a njen stav tokom ročišta mogao ga je samo dodatno uznemiriti.

Kako smo još jučer objavili sutkinja Uzunović je pokazala da se tokom vikenda očigledno dobro upoznala s ovim predmetom i uspjela je, koristeći se znanjem, zakonskim odredbama i iskustvom, a čini se ponajviše hrabrošću s kojom je branila svoj sudijski integritet, prevazići sve "zamke" koje joj je postavila Dodikova odbrana s ciljem da spriječe početak suđenja i čitanje optužnice Miloradu Dodiku.

Posebno je bilo zanimljivo kako je spričila divljanje Dodikovih pristalica. Sutkinja Uzunović je uvidjela da publici direktne upute o ponašanju daje upravo optuženik Dodik, te je taktički spustila zastore kako publika više ne bi mogla imati vidni kontakt s optuženikom, a dio je čak izbacila iz sudnice.

Svojim jasnim tumačenjem zakona i pravilnika uspjela je i Dodika i njegovu odbranu satjerati u ćošal i natjerati ih da zvanično saslušaju optužnicu čim je počeo glavni pretres.

Upravo je Dodik od toga i strahovao - da će ga zapasti sudija koji jasno i bez kolebanja provodi procedure ne obazirući se na njegovo divljanje.