Gledajući Amerikance i njihove slavne “pudding pie” (puding pita), poželjeli smo ih napokon isprobati, da vidimo što je to u njima toliko dobro.
Naravno, oni to pripremaju na potpuno drugačiji način od nas., Ali, pokušali smo i zaista smo sretni s rezultatom, prenosi 24sata.
Puding pita se sastoji od savršenog prhkog tijesta. Njega možete koristiti za sve vrste ovakvih pita. Bude savršene strukture i ne kida se prilikom oblikovanja.
Sastojci:
400 g brašna
250 g maslaca ili margarina
5 velikih kašika šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
1 limun šećer (opcija)
½ praška za pecivo
Nadjev:
1 litar mlijeka
2 pudinga od čokolade
10 kašika šećera
5 kašika kakaa u prahu
Priprema tijesta:
Pomiješati brašno, prašak za pecivo i izrađeni maslac ili margarin sa šećerom i jajem, dodajte vanilin šećer i limun šećer radi boljeg okusa.
Tijesto dobro zamijesite i podijelite na dva dijela. Jedan dio tijesta stavite u najlon vrećicu i u zamrzivač na pola sata. Drugi dio tijesta ostavite u malom hladnjaku, te ga izvadite 10-ak minuta prije pripreme da odstoji na sobnoj temperaturi.
Razvaljajte i stavite preko pleha za pitu.
Priprema kreme:
Stavite malo više od pola litre mlijeka da zavrije. U preostalo mlijeko dodajte dva pudinga, šećer i kakao. Sve dobro promiješajte s pjenjačom.
Dodajte smjesu u kuhano mlijeko i napravite puding. Po želji dodajte u gotov puding kašiku ili dvije maslaca ili margarina. Sve dobro promiješajte.
Na tijesto rasporedite kuhanu puding kremu. Zatim na kremu naribajte ohlađeni dio tijesta.
Pecite u vreloj pećnici na 180 stepeni. Otprilike 30-40 minuta, ovisno od pećnice.
Gotovo je kada je pita rumena i dobije finu zlatnu boju. Poslužite ohlađeno. Po želji posipajte šećerom u prahu ili dodajte malo šlaga na komad pite.