Bola de Berlim

Puna usta slasti: Recept za neodoljive krofne sa slatkom kremom od jaja

Debeljuškaste njemačke krofne se za razliku od portugalskih pune pekmezom, a ne kremom od jaja - u koju, prema želji, možete dodati i aromu vanilije

Meka i flafasta, tradicionalna portugalska krofna Bola de Berlim puni se slatkom kremom od jaja. No nemojte da vas zavara naziv - recept je portugalski, a ne berlinski. Sa sobom su ih donijeli njemački Jevreji, a Portugalci su se oduševili - i s vremenom promijenili punjenje.

Debeljuškaste njemačke krofne se za razliku od portugalskih pune pekmezom, a ne kremom od jaja - u koju, prema želji, možete dodati i aromu vanilije.

Sastojci za portugalske krofne:

Tijesto:

  • 500 g brašna
  • 8 g soli
  • 15 g šećera
  • 240 ml mlijeka
  • 9 g suhog kvasca
  • 60 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • 60 g šećera u prahu za posipanje
  • 30 g cimeta u prahu za posipanje

Punjenje:

  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 50 g škrobnog brašna
  • 100 g šećera
  • 2 velika jaja
  • korica 1/2 limuna

Priprema portugalskih krofni:

  1. Za kremu u velikoj zdjeli pomiješajte škrobno brašno, šećer, 2 kašike mlijeka i jaja pa izmiješajte pjenjačom.
  2. Ostatak mlijeka ulijte u lonac srednje veličine, dodajte limunovu koricu narezanu na 4 dijela i zagrijavajte mlijeko na srednje jakoj vatri samo dok ne zavrije.
  3. Izvadite limunovu koricu i polako ulijte vruće mlijeko u ravnomjernom mlazu na smjesu škrobnog brašna i šećera miješajući dok se smjesa dobro ne sjedini Zatim vratite na vatru i kuhajte na srednjoj vatri uz miješanje dok se krema ne zgusne. Prebacite kremu u zdjelu i prekrijte prozirnom folijom pa ostavite da se hladi.
  4. Suhi kvasac otopite u malo mlijeka i ostavite da se aktivira 10 minuta.
  5. Napravite tijesto – dodajte mlijeko, aktivirani kvasac, sol, šećer, maslac, jaja i brašno u zdjelu miksera za miješanje i pričvrstite kuku za tijesto. Miješajte na niskoj brzini 5 minuta, zatim povećajte brzinu na srednju i nastavite miješati 3 minute ili dok tijesto za krafne ne postane glatko i elastično.
  6. Ako ćete tijesto mijesiti ručno, najprije dodajte brašno u veliku zdjelu i napravite udubljenje u sredini, zatim dodajte ostale sastojke u udubljenje i počnite miješati sastojke i mijesiti tijesto dok ne postane glatko, oko 10-15 minuta.
  7. Prebacite tijesto za krofne u pobrašnjenu ili malo namašćenu zdjelu i prekrijte prozirnom folijom ili krpom. Ostavite tijesto 90 minuta.
  8. Kada je tijesto spremno, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Utapkajte tijesto da ga malo oslobodite zraka. Pomoću valjka razvaljajte tijesto na debljinu od oko centimetra.
  9. Okruglim kalupom za kolačiće od oko 5-7 cm izrežite diskove tijesta za krafne pa ih prekrijte krpom i ostavite da se dižu oko 40-50 minuta da se udvostruče.
  10. Kad primijetite da je tijesto gotovo dignuto, zagrijte ulje. Savršena temperatura je 190°C. Spustite krofne oprezno u vruće ulje i pržite ih oko 1-2 minute sa svake strane ili dok ne dobiju zlaćanu boju.
  11. Pržene krafne prebacite na tanjur obložen papirnatim ubrusom i ostavite da se ulje malo upije. Zarežite središte svake krofne gotovo do stražnje strane i napunite ih kremom od jaja, a zatim pospite šećerom u prahu i cimetom.