Magazin

Punjene rolnice, definitivno su jelo koje morate isprobati

Punjene rolnice, definitivno su jelo koje morate isprobati.

Donosimo vam recept. Količina je dovoljna za 16 komada rolnica veličine šake.

Punjene rolnice: Šta je sve potrebno?

Sastojci:

Tijesto

60 dekagrama brašna, 2 dg svježeg kvasca, 1 mala kašika soli, 2-3 kašike šećera, 3 decilitra mlijeka, 10 dg omekšalog margarina, 1 jaje, 1 kašika ulja.

Nadjev:

20 dg šunke ili slično, 20 dg sira gaude ili slično, malo origana, 5 dg margarina za premazivanje tijesta + jedno jaje za premazivanje rolnica.

Priprema:

U posudu staviti brašno, dodati kvasac i ostale sastojke za tijesto. Dugo ga miješati spiralnim nastavcima miksera.

Ostaviti neka stoji pokriveno na toplom mjestu 20-tak minuta da se digne.

Pobrašniti radnu površinu. Na njoj premijesiti dignuto tijesto i razvaljati pravokutnik tako da bude debelo samo pola prsta. Tijesto premazati otopljenim margarinom.

Punjene rolnice: Peći dvadesetak minuta

Na rub suprotnih strana složiti salamu. Na nju sir i posuti malo origanom. Zarolati do sredine. Odrezati na dvije “kobasice” i svaku odrezati na 8 dijelova.

Složiti u tepsiju 4 reda po 4 rolnice. Ostaviti da se malo dignu dok se ugrije pećnica na 180 stepeni. Kad je pećnica ugrijana, rolnice premazati jajetom. Staviti peći 20-tak minuta, prenosi Večernji list.