Prije nego što se počastite svojim uobičajenim sendvičem s kobasicom, trebali biste na trenutak zastati: studija iz Norveške otkrila je da omiljeni trio za doručak koji čine puter, sir i kobasica može značajno povećati rizik od smrti.
Masti su neizostavni dio naše prehrane, ali nemaju sve masne kiseline pozitivan učinak na zdravlje. Dugoročno norveško istraživanje ispitivalo je utjecaj zasićenih masnih kiselina na kardiovaskularni sistem i opći rizik od smrti.
Zasićene masti same po sebi nisu štetne, ali ih treba konzumirati umjereno. Uglavnom se nalaze u proizvodima životinjskog porijekla kao što su masni sir, kobasice i meso. Nutricionisti stoga preporučuju da zasićene masne kiseline ne bi trebale činiti više od sedam do deset posto dnevnog energetskog unosa. Umjesto toga, prednost treba dati nezasićenim mastima jer one mogu spriječiti bolesti poput pretilosti , poremećaja metabolizma lipida i koronarne bolesti srca.
Rezultati norveške studije koja je ispitivala povezanost između konzumacije zasićenih masti i rizika od smrti nedavno su objavljeni u British Journal of Nutritionu. U studiji je učestvovalo ukupno 78.725 ljudi iz tri norveška kantona. Ispitanici su na početku istraživanja imali u prosjeku 41 godinu, a tokom razdoblja praćenja dogodilo se 28.555 smrtnih slučajeva, od kojih je 9.318 bilo zbog kardiovaskularnih bolesti.