Politika

Raguž poziva na formiranje hrvatskog entiteta: Imamo instrumente u rukama, znamo kako bismo to uradili

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž smatra da bez jačeg angažmana i konkretnog pritiska međunarodne zajednice ne može doći do dogovora o Izbornom zakonu na sastanku u Neumu, zbog čega je pozvao na osnivanje hrvatskog entiteta u BiH.

“Imamo sve instrumente u svojim rukama i možemo riješiti hrvatsko pitanje. Već sutra možemo osnovati hrvatski entitet i hrvatsku banku u BiH. Prebaciti sav platni promet općina, kantona i preduzeća preko nje. Sada smo zreliji i znali bismo kako to da učinimo. Imamo i svoje partnere koji su članovi EU. Ova generacija ima kapacitet za to”, poručio je Raguž.

On je predložio reorganizaciju Federacije BiH u skladu sa osnovnim načelima Vašingtonskog sporazuma i osnivanje dva velekantona – Posavsko-herceg-bosanskog kao većinskog hrvatskog entiteta i Bosansko-podrinjsko-krajiškog kao većinskog bošnjačkog entiteta, prenosi Srna.

PROČITAJTE  Raskol u Čovićevom HNS-u pred vanrednu sjednicu: Ako je iskren, što ne podnese ostavku!? HDZ će učestvovati na izborima

Prema njegovim riječima, bila bi formirana i tri distrikta koja su suvlasništvo ova dva kantona – distrikt Travnik, distrikt Uskoplje-Gornji Vakuf i distrikt Mostar.

“Ovim modelom bi se, praktično, za 58 posto reducirao birokratski aparat. Federacija bi postala konfederacija sa dva velekantona, što bi anuliralo kasnije u potpunosti federalni nivo. Imali bismo jedinice lokalne samouprave, dva velekantona i državni nivo”, objasnio je Raguž.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare