Raport donosi detalje: Nova imena u optužnici za aferu “Respiratori”, Zolaka čekaju posebne istrage

1920

Optužnica u aferi „Respiratori“ praktično je završena i očekuje se njeno podizanje. Riječ je o slučaju uvoza 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM.

U ovom slučaju su od početka bili osumnjičeni federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik „Srebrene maline“ Fikret Hodžić te direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Iako je porta Istraga objavio nacrt optužnice, kako saznaje Raport, radi se o starijem dokumentu, koji je u međuvremenu doživio određene promjene.

Posebne istrage protiv Zolaka

Zolak, koji je bio pod istragom, ipak se neće naći u ovoj optužnici, ali, kako saznaje Raport, on je predmet istrage Tužilaštva BiH za ovaj i još neke slučajeve. Treba istaći da je upravo Zolak potpisao odobrenje „Srebrenoj malini“ za nabavku respiratora.

Ipak, u optužnici će se, kako nam je potvrđeno iz izvora bliskih optuženima, naći i neka nova imena, odnosno osobe koje su ranije saslušavane u Tužilaštvu.

Novalić, Solak i Hodžić bit će optuženi za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, potom za zloupotebu položaja te pranje novca.

Tužilaštvo BiH je, prema našim saznanjima, prikupilo opsežnu dokumentaciju i dokaze i ispitalo veliki broj osoba. Među dokazima je i veliki broj SMS i Viber prepiski te mailova koji bi mogli otkriti šta se dešavalo u pozadini nabavke respiratora.

Saslušani Milićević, Izetbegović, Sarajlić

Tokom istrage saslušani su, između ostalih, federalna ministrica finansija Jelka Milićević, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, član SDA Asim Sarajlić i mnogi drugi.

Afera „Resporatori“ izazvala je iznimnu pažnju u javnosti, uz veliki pritisak medija i javnosti uopće, zbog umiješanosti visokopozicioniranih funkcionera, poput premijera Novalića. Posebnu težinu slučaju daje činjenica da se sumnja na kriminal odnosi na nabavku medicinske opreme u trenutku pandemije koronavirusa i činjenice da životi građana BiH ovise i mogu ovisiti o respiratorima.

Uz to, instalacija dijela ovih uređaja okončana je u nekim bolničkim ustanovama, ali još nije završena njihova verifikacija, što baca dodatnu sumnju na njihov kvalitet.