Vijesti

Raport donosi dokumentaciju: U najavi novi skandal na KCUS-u. Sebija odbija verificirati aparate, pravi alibi za malina respiratore!?

Brojni ljekari Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu posljednjih sedmica u strahu i pod ogromnim pritiskom radi osnove svog posla – preglede, dijagnostiku i izdavanje nalaza.

Razlog tome je pokušaj stvaranja vještačkog alibija i pravne sigurnosti za menedžment KCUS-a na čelu sa Sebijom Izetbegović.

Krenimo redom.

Raport je prije nekoliko dana dobio uznemirujuće pismo ljekara s KCUS-a u kojem upozoravaju da veći dio medicinske opreme na Kardiovaskularnoj hirurgiji nije zakonski verificiran niti će, kako su naveli, biti.

Zakonska verifikacije aparature je posebno važna, s obzirom na to da se radi o osjetljivoj opremi koja se koristi za mjerenje vena, kapilara i drugih krvnih sudova koji imaju milimetarske promjere. A, koliko je verifikacija važna pokazalo se i nedavno u tragičnom slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun.

Prema našim informacijama, ljekari su upozorili menedžment da ističe verifikacija aparata te su zamolili da se ona izvrši, kako bi bili sigurni da nalazi i dijagnoze koje rade pacijentima budu i precizni i tačni.

Međutim, menedžment KCUS-a je to odbio. Prema našim informacijama ljekarima se obratila Muvedeta Čedić-Butmir, kućna prijateljica Sebije Izetbegović koja je i dio menedžmenta i šefica Nemedicinskih disciplina. Ona je ljekarima kazala da nastave raditi kao do sada i da verifikacije neće biti.

Direktorici Izetbegović pisali su i iz Tehničke službe KCUS-a te slali urgencije upozoravajući na neverifikovane uređaje, ali dobili su odbijenice.

Nakon toga su se ljekari bunili shvatajući da bi i oni sutra mogli biti odgovorni u slučaju neke greške ili tragedije.

No, šta se dešava i zašto?

Raport je uspio doći do dokumentacije i nove kriminalne drame.

Naime, svima je bilo veliko iznenađenje da direktorica Izetbegović sad odbija verifikaciju aparata s obzirom na to da je u proteklih pet godina bila ažurna i precizna kada je u pitanju verifikacija aparature.

Poslali smo upit KCUS-u s pitanjima zašto se ne verificira oprema, ali odgovor nismo dobili. Ako ga dobijemo, objavit ćemo ga.

Međutim, odgovor smo dobili od Verlaba, laboratorije koja je od Instituta za mjeriteljstvo BiH imenovana za mjerenje i ispitivanja. Kratko, ali jasno: Dio aparature nije verificiran.

“Uvidom u bazu verifikovanih medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja (eVerlab), zaključno sa 24.12.2021. godine, možemo konstatovati da zdravstvena ustanova, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, ima veliki procenat medicinskih uređaja s funkcijom mjerenja s važećom zakonskom verifikacijom. Vezano za uređaje na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju, zakonska verifikacija je istekla, s obzirom na to da su isti posljednji put verifikovani 2020. godine. U skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu BiH (Sl. glasnik BiH br. 19/01) uređaji iz zakonskog mjeriteljstva se moraju jedanput godišnje verifikovati od strane imenovane laboratorije Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, a vlasnik mjerila (u ovom slučaju medicinskog uređaja sa funkcijom mjerenja) je dužan podnijeti zahtjev za izvršenje redovne zakonske verifikacije.”

Ali, zašto direktorica Izetbegović ne želi verificirati uređaje?

Odgovor se krije u istragama koje se vode u slučaju nabavke 100 respiratora iz Kine, ali i istrazi koja se tiče njihovog korištenja na KCUS-u te navodima da su ljudi umirali na njima jer nisu pogodni za korištenje na pacijentima s koronavirusom.

Naime, prema dokumentaciji koju je dobio Raport, Izetbegović je posljednjih sedmica tražila mišljenja o tome da li je verifikacija potrebna (iako je ona zakonski regulirana u Parlamentu BiH još 2014. godine).

Dopis Federalne inspekcije KCUS-u
Dopis Federalne inspekcije KCUS-u
Dopis Federalne inspekcije KCUS-u

Tako je tražila mišljenje Federalnog ministarstva zdravstva te Federalne uprave za inspekcijske poslove. Ministarstvo je reklo da nije nadležno (kao što i nije, jer se radi o procesima reguliranim državnim zakonom), ali je ipak navelo da verifikacija nije regulirana zakonom o medicinskoj zaštiti pa se oni ne bi petljali. Na kraju su istakli da u tom segmentu kao ima nekih nerazjašnjenih stvari.

Dopis Ministarstva zdravstva FBiH
Dopis Ministarstva zdravstva FBiH
Dopis Ministarstva zdravstva FBiH

S druge strane, Inspekcija je ustvrdila da propisima o zdravstvenoj zaštiti verifikacija nije obavezna, te da ta pitanja nisu kako treba regulirana i da oni ne postupaju onda po tome. S obzirom da se radi o temi koja je regulirana državnom zakonima, nije jasno zašto ga komentiraju institucije federalnog nivoa. Upit smo slali i Institutu za mjeriteljstvo BiH. Odgovor nismo dobili, ako ga dobijemo objavit ćemo ga.

Upravo je papirom koji je potpisao šef Inspekcije Anis Ajdinović po KCUS-u mahala Sebija Izetbegović te ga proslijedila drugim sektorima. Što se vidi iz dopisa koji objavljuje Raport:

Dopis Sebije Izetbegović

Šta se krije iza svega?

Prema našim informacijama, obje istrage se zahuktavaju, a navodno je proširena istraga o pomaganju počiniocu nakon krivičnog djela u slučaju ‘Respiratori’ koji vodi Državno tužilaštvo, usmjerena upravo prema Sebiji Izetbegović.

Sad se pokušava napraviti alibi na sljedeći način:

Postoje dokazi da su neki pacijenti umrli na tzv. malina-respiratorima prije nego su oni bili verificirani. Kako bi se stvorio alibi, odnosno kako bi se sačuvala nečija stražnjica, sad je potrebno dokazati da verifikacija ni ne mora biti urađena i da je to u suštini besmislen posao koji nigdje zakonski nije utemeljen.

Navodno su sve ove informacije proslijeđene i Tužilaštvu BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
SKB Mostar godinama liječi pacijente na neispravnim aparatima. Direktor Kvesić se pravi lud, Tužilaštvo pokrenulo istragu
7 mjeseci

[…] Dok Kvesićevi motivi nisu jasnu, oni direktorice KCUS-a jesu – malina respiratori. O tome čitajte opširnije OVDJE. […]