bolnica u vakuumu

Raport donosi: KCUS je u potpunom rasulu

Skoro svi segmenti poslovanja najveće zdravstvene ustanove u državi su ugroženi i Klinički centar opstaje samo zahvaljujući pravnim improvizacijama

Informacija koju je Raport prvi objavio, a to je da je Općinski sud Sarajevo stopirao imenovanje prof. dr. Hajrije Maksić za vršioca dužnosti generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), odjeknula je u javnosti, prema Raportovim informacijama, samo je vrh ledenog brijega. Situacija u najvećoj zdravstvenoj ustanovi je haotična.

S obzirom na to da pravno-formalno nema direktora, KCUS je u ovom momentu u vakuumu, opstaje zahvaljujući pravnim improvizacijama, a skoro svi segmenti poslovanja najveće zdravstvene ustanove u državi su ugroženi.

Klimav mandat

Privremenom upravnom odboru istekao je mandat i funkcionira samo na osnovu rečenice u odluci Federalne vlade u kojoj piše da će "nastaviti raditi dok se ne imenuje novi".

Međutim, da je to prilično klimav argument govori odluka Općinskog suda da ne dozvoli upis Hajrije Maksić kao v.d. generalnog direktora, upravo zbog toga što je Privremenom upravnom odboru, koji je imenovao profesoricu Maksić, istekao mandat.

S obzirom na to da dr. Maksić nema ovlasti, jer nije upisana u sudski registar, bilo je upitno i isplaćivanje plaća koje direktor mora potpisati, pa je isplatu potpisalo nekoliko supotpisnika. Radi se o pravnoj improvizaciji koja nije neoboriva pred sudom, no ipak je legalna.

Traže dozvolu Rimca, a odgovora nema

Zanimljivo je da upravo član Vlade FBiH, ministar zdravstva Nediljko Rimac, već mjesecima opstruira imenovanje novog Upravnog odbora i ali i generalnog direktora (slučaj "Gavrankapetanović").

Raport je posjedu nekoliko dopisa i prepiski koje su članovi Privremenog upravnog odbora KCUS-a slali Rimcu kako bi ga obavijestili o tome da na Vladu mora staviti imenovanje stalnog Upravnog odbora ili produženje mandata Privremenom. Odgovora nije bilo.

Rimac, koji se prema informacijama Raporta, rijeko pojavljuje na poslu (jednom sedmično ili čak jednom u 15 dana) ne blokira samo ovaj dio funkcionalnosti KCUS-a.

U posjedu smo dopisa koji je Privremeni upravni odbor KCUS-a još u maju poslao Rimcu u kojem moli za saglasnost da se raspiše konkurs za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta.

Jednako poput Rimca, koji je nadležan za medicinski kadar, KCUS ne dobiva odgovor ni od kantonalnog ministra zdravstva Enisa Hasanovića, odnosno Vlade Kantona Sarajevo, od kojih se čeka odobrenje za zapošljavanje nemedicinskih radnika (27 nemedicinara).

Koliko radnika nedostaje?

"U vrijeme kada je Sebija Izetbegović preuzela mjesto generalnog direktora KCUS-a, ova institucija je imala više od 3.600 radnika. Sada ih je oko 3.200.

Mislim da to dovoljno govori u kakvom smo stanju i zaista mi nije jasno zašto ministri ne odgovaraju na naše molbe", navodi naš izvor s KCUS-a.

A što je možda i najgrozomornije od svega, KCUS-u nedostaje i citotstatika, koji su ključni u liječenju teških pacijenata.

Kadar koji nedostaje KCUS-u

"Sva nabavka citostatika ide preko Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje, mi samo od njih potražujemo za pacijente, a njihova komisija daje konačno odobrenje", pojašnjava naš sagovornik.

Zbog svih nagomilanih problema, Privremeni upravni odbor KCUS-a je zatražio sastanak s Rimcem koji je na kraju pod pritiskom i zakazao susret za srijedu.

No, ni to nije prošlo bez kontroverze.

Naime, kako saznaje Raport, Rimac je izričito pozvao samo v.d. direktoricu Hajriju Maksić i predsjednika Upravnog odbora Benjamina Kulovca, iako je privremeni Upravni odbor KCUS-a donio odluku da u delegaciji budu članovi privremenog UO-a - Hajrija Maksić, Dragan Stevanović i Ajdin Zulić.

Rimac je sastanak zakazao za srijedu.

Tim KCUS-a za sastanak s Rimcem

"Zadatak tima je da na predmetnom sastanku iznese sve činjenice vezano za nedostatak citostatika, prijem kadra, izdavanje slobodnih poslovnih prostora KCUS-a, specijalizacije i subspecijalizacije, status privremenog Upravnog odbora", navodi se u odluci UO-a.

Međutim, upućeni u problematiku su pesimistični da će Rimac pomoći da KCUS izađe iz situacije u kojoj se našao...

S obzirom na sve to, pitanje koje se logički postavlja jeste koji su motivi Rimca da otežava rad KCUS-a?

Raport je došao do šokantnih saznanja koja govore da se Rimac faktički preko KCUS-a sveti koalicionim partnerima, a u idućem nastavku objavit ćemo detalje njegovog osvetničkog pohoda koji se lomi preko leđa građana i pacijenata.