Siniša Skočibušić je zbog flaširane vode u velikom problemu
Vijesti

Raport donosi: Otkrivamo da su sporne tri flaširane vode. Skočibušić je u velikom problemu i pod ogromnim pritiskom

Zavod za javno zdravstvo FBiH posljednjih dana nalazi se pod ogromnim pritiskom zbog nalaza o ispravnosti flaširane vode.

Naime, još prošlog mjeseca, direkor Zavoda Siniša Skočibušić na press-konferenciji prezentirao je monitoring koji su radili.

Prema tim podacima sedam od 70 flaširanih voda u FBiH sadržavale su bakterije koje mogu nanijeti veliku štetu konzumentima.

“Skoro 31 posto ispitivane vode nije prošao postupak provjere Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, a 50 posto flaširane vode je uvezeno u Bosnu i Hercegovinu”, rekao je.

Sporne vode navodno sadrže ešerihiju koli i streptokok. Vrlo opasne bakterije koje mogu nanijeti ogromne zdravstvene probleme.

No, iz Zavoda i dalje šute o tome koje vode su u pitanju.

Zanimljivo je da je bilo najava da će jučer ili danas biti objavljeno koje vode su u pitanju.

Međutim, Skočibušić šuti, a Raport otkriva detalje drame koja se odvija iza zatvorenih vrata njegovog kabineta.

Otkrivamo da su tri flaširane vode sporne

Naima, Raport saznaje da su problematične vode tri velika proizvođača, međutim imena kompanija nećemo objaviti dok sam Zavod ne objavi ono što je njihova dužnost.

Skočibušić je još jučer pod pritiskom javnosti htio izdati saopćenje, pa je sve pomjerio za danas. Ali ni danas ono neće biti objavljeno.

U tom saopćenju Skočibušić je namjeravao navesti tri proizvođača. Međutim, upravo zbog toga suočio se s ogromnim pritiskom samih proizvođača kao i njihovih lobista.

Prema našim informacijama, Skočibušić je danas cijeli dan proveo iza zatvorenih vrata svog kabineta sa najbližim saradnicima. Oni su pokušali sastaviti ‘diplomatsko’ saopćenje u kojem bi provukli i imena kompanija. No, Skočibušić je opet popustio uslijed pritiska proizviđača, pa je sve odgođeno.

Na kraju je navodno donesena odluka da se sutra ujutro objavi saopćenje, međutim bez imena spornih flaširanih voda.

Postavlja se pitanje zašto Skočibušić ne može da se odupre pritisku koji ima i objavi ono što je u interesu javnosti?

Zato što i sam snosi ogromnu odgovornost za cijeli slučaj. Jer je i sam zakasnio sa reakcijom.

Evo i kako:

Zašto je Skočibušić kasnio s reakcijom?

Nakon njegovog monitoringa koji je rađen od augusta prošle godine do augusta ove godine, nalaz je stigao do Kantonalne inspekcije u Sarajevo.

Direktor Fahir Halilović za Raport kaže da su oni, čim im je stigao sporni nalaz, krenuli u akciju. Međutim, njima je to došlo tek u novembru.

“Mi smo postupili i izuzeli uzorke iz tržnih centara. Nakon naše analize utvrđeno je da te serije koja je bila sporna više nema. Dakle, potrošena voda”, naveo je Halilović.

On da je inspekcija zbog ovog slučaja pojačale inspekcijske nadzore odnosno broj analiza flaširane vode.

Halilović dalje navodi da je sad na Zavodu za javno zdravstvo da objavi informacije koje su imali te dodaje da je problem u tome što je reakcija bila spora.

Upravo zbog toga Skočibušić sad ima problem. Ukoliko bi objavio imena kompanija, logično pitanje koje se postavlja jeste zašto nije odmah reagirao?

Zato Skočibušić sada pokušava otezati cijeli slučaj. Jer, sporne vode svakako više nema na policama. Bar trenutno.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Hari
Hari
1 mjesec

Smradovi recite nam da se nebismo trovali za svoje pare, sram vas bilo, od budzeta zivimo