Politika

Raport otkriva: Centralnoj banci BiH prijeti blokada i novi krug političkog pakla. Komšić i Džaferović spremili plan

Centralna banka Bosne i Hercegovine mogla bi ući u jedan krug blokada i do sada neviđen politički koloplet.

Naime, sutra ističe mandat guverneru banke Senadu Softiću i Upravnom vijeću banke, što bi značilo da najveća i najvažnija finansijska državna ustanova ostaje obezglavljenja i onemogućena za donošenje važnih odluka. Da stvar bude kompliciranija, Zakon o Centralnoj banci BiH ne poznaje kategoriju tehničkog guvernera odnosno tehnički mandat.

Ono što situaciju dodatno čini kompliciranom jeste blokada institucija od strane predstavnika iz RS koju je nametnuo Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

Problem je sljedeći:

Upravno vijeće Centralne banke BiH imenuje Predsjedništvo BiH. Imanuje se pet članova – dva Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat.

Onda Upravnom vijeće imenuje guvernera.

S obzirom na to da Dodik blokira rad Predsjedništva BiH, a i članovi Upravnog vijeća CBBiH iz reda srpskog naroda rad ovog vijeća, imenovanje nove upravljačke strukture dovedeno je u pitanje.

No, prema informacijama Raporta, već se pravi plan kako bi se ova situacija prevazišla.

Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić već je bio u komunikaciji sa određenim finansijskim ekspertima, ali i sa drugim članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem.

Plan, koji nije bez mane, sastojao bi se iz sljedećih koraka.

Kako je Raportu preneseno, Komšić bi mogao zakazati sjednicu Predsjendištva, a na njoj bi on i Džaferović imenovali tri člana Upravnog vijeća – dva Bošnjaka i jednog Hrvata. Time bi imali većinu u Upravno vijeću.

U Upravnom vijeću bi ponovo sjedio Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH, koji bi predložio produženje mandata trenutnom guverneru Softiću.

No, ono što je problem u ovom planu jeste da se Dodiku i njegovim strukturama ostavlja prostor da nastave s blokadom CBBiH jer su preglasani i mogu Softića smatrati nelegitimnim i nelegalnim guvernerom. Time bi se Centralna banka BiH uvukla u novi krug političkog pakla.

Kontaktirali smo guvernera Softića, međutim on nije odgovarao na naše pozive i poruke.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare