Kriminal

Raport otkriva detalje hapšenja u Graničnoj policiji: SIPA članu Komisije ‘poturila’ obilježene novčanice, uhapšen na naplatnim kućicama

U prostorije Granične policije BiH u Sarajevu danas su ušli pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA). Naime, kako je za Raport potvrđeno vrše se privođenja i pretresi u Centralnom istražnom uredu.

Kako nam je rečeno u toku su privođenja članova Komisije za prijem kadeta u Graničnu policiju BiH.

Lažne novčanice

Kako je rečeno Raportu jedan od uhapšenih Rejhan Raković koji je član komisije Granične policije za prijem kadeta. Nakon što su istražitelji SIPA-e dobili informacije iz Ureda za brobu protiv korupcije o mogućim malverzacijama i da je od kadeta za prijem traženo i do 20 hiljada maraka. SIPA je Rakoviću ‘poturila’ obilježen novčanice koje su kasnije pronađene kod njega. Uhapšen je jutros na napatnim kućicama dok je išao na posao.

Međutim, kako Raport otkriva, klupko se počelo odmotavat još prije nekoliko mjeseci kada je održan Kolegij u Ministarstvu sigurnosti koji je vodio ministar Selmo Cikotić. Prisutan je bio i direktor GP-a Zoran Galić, a tema je bio upravo konkurs za prijem kadeta. Tu je navodno rečeno da će spisak kadeta Bošnjaka dostaviti Samir Rizvo iz Ministarstva sigurnosti, na šta je Galić burno regirao te kazao da to neće moći ići tako.

PROČITAJTE  U jutrošnjoj akciji SIPA-e priveden direktor Bosnalijeka, profesor Mehmed Jahić i njegova supruga

Inače, Komisija za prijem kadeta u Graničnu policiju ima pet članova, a tri su uhapšena. Pored Rakovića, Ivica Sabljo i Đorđe Kusmuk. Preostala dva člana dolaze iz Ministarstva sigurnosti i oni nisu predmet istrage. Radi se o Erminu Pešti i Jeleni SAvić

Povodom ovoga, oglasili su se iz iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Oni su u svom saopćenju naveli da se na terenu nalazi više desetina policijskih djelatnika SIPA.

“Po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, provode aktivnosti koje se odnose na pretrese osoba i objekata, kao i lišenja slobode na području Kantona Sarajevo i Kantona Središnja Bosna, a u svezi sa kaznenim djelom zlouporaba položaja ili ovlasti, povezanog sa kaznenim djelima primanja dara ili drugog oblika koristi.

Na terenu se nalazi više desetina policijskih djelatnika SIPA, čiji rad koordinira postupajuća tužiteljica koja se nalazi u prostorijama SIPA”, istaknuto je u saopćenju.

PROČITAJTE  Otvoren sajam nauke, inovacija i kreacija "Sarajevo Maker Faire"

Tri osobe

Također, istaknuto je kako su slobode lišene tri osobe.

“Lišene su slobode tri osobe, od kojih su dvije policijski djelatnici Granične policije.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem se istražuje korupcija prilikom procedura natječaja i uposlenja u Graničnoj policiji BiH”, navodi se u saopćenju.

Prema saznanjima Raporta predmet vodi tužiteljica Bojana Jolović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare