Politika

Raport otkriva detalje kisičke drame na KCUS-u: Jedan od većih potrošača su sporni respiratori!?

Posljednjih dana direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović panično upozorava da nestaje kisika koji je neophodan za teže pacijente s koronavirusom.

Prof. Izetbegović upozorila je da kisika ima još za 48 sati.

Iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” od jutros stižu drugačije izjave.

Direktor Ismet Gavrankapetanović kazao je da je snbdijevanje kisikom uredno. Potvrdio je da je potrošnja povećana, ali da je ipak sve uredno i da su u kontaktu sa dobavljačem.

I infektolog Ednan Drljević kazao je da je sve ok.

“Ne znam kome je u intersu da se širi panika među ljudima i da ljudi razmišljaju da li će imati kisika ako odu ležati u bolnicu. Treba kontaktirati Messer, prije nego što se daju takve izjave. Nama su iz Messera rekli da trenutno ima kisika. Osim toga, ima jedna firma u Kaknju, ima jedna u Zenici, koje pune kisik, pa i njih treba kontaktirati i vidjeti mogu li i oni isporučiti određene količine”, rekao je Drljević.

No, zašto prof. Izetbegović onda paniči?

Raport je otkriva detalje kisičke drame.

Još prije nekoliko mjeseci, tačnije u oktobru, Raport je objavio informaciju da KCUS ima problema sa sistemom za snabdijevanje kisikom zbog loših instalacija.

Taj se problem, kako je Raportu rečeno, sad multiplicirao otvaranjem respiratornog centra u zgradi stare Hirurgije. Klinika se nije koristila za smještaj pacijeta od 2014. godine i sve instalacije su stare i dotrajale. Ovaj improvizirani centar, kako nam je nezvanično rečeno s Kliničkog centra, otvoren je faktički preko vikenda i nije bilo vremena za pripremu koja bi osigurala uredno snabdijevanje i dotok kisika.

Kontaktirali smo Avdu Dedića, direktora kompanije Messer, koja je glavni snabdijevač kisikom i KCUS-a i Opće bolnice.mPitali smo ga zašto dolaze različite izjave iz dvije bolnice.

“Da vam pravo kažem, ova sva priča s kisikom je potegnuta jer niko ništa ne radi, da se malo prepadnu…”, kaže nam odmah na početku Dedić.

Potvrđuje da je potrošnja ogromna.

“Enormna je potrošnja. Ako je novembar bio reper, sad je to puta dva. E sad, ako kažemo da je to puta dva, onda govorimo i drugu stvar – veoma je otežana nabavka, teško ga je kupiti. I druga stvar, i gdje imate da ga kupite, to je daleko. I treća stvar, morate da pogodite tajming. Vi možete da dostavite 20 ili 50 tona u jednom trenutku, a ako ga je nestalo na nekoj klinici prije sat, to onda ništa ne znači”, kaže Dedić.

Ističe kako se plan nabavke kisika pravi na sedmičnoj bazi.

“Ipak uspijevamo da odgovorimo zahtjevima. Mi plan pravimo na sedmičnom nivou. U petak ćemo znati za iduću sedmicu”, navodi on.

Kaže kako je potražnja povećana tokom vikenda.

“Zvao sam direktoricu Izetbegović i rekao da nešto nije uredu. Mislim, ja znam šta je, ali nešto treba poduzeti…”, kaže Dedić.

Pitali smo ga da li su krive i stare, dotrajale cijevi, odnosno instalacije i neadekvatna oprema.

“Da, da… Već smo pričali o tome. Mora se sve pripremiti. Na primjer, na liniju za 100 pacijenta vi stavite 500. Ne može… To su stare cijevi, to ledi od brzog dotoka kisika, jer su to niske temperature”, kaže Dedić.

No, prema izvorima Raporta s KCUS-a, to nije jedini problem. Jedan od mogućih enormnih potrošača kisika jesu respiratori ACM812A – oni koji su kupljeni preko kompanije Fikreta Hodžića “Srebrena malina” i zbog koje se trenutno pred Sudom BiH vodi proces.

Respiratori Srebrene maline u dvorištu KCUS-a prije nego što su ubačeni u respiratorni centar

Direktorica Izetbegović je, kako je Raport ranije objavio, zadužila 30 spornih respiratora, a oni su nedavno prebačeni i u novi respiratorini centar i na njih su priključeni pacijenti.

To se moglo vidjeti i iz Hayatovih snimaka, koji su nedavno objavljeni.

Respiratori Srebrene maline se vide na snimku tokom obilaska dr. Izetbegović
Respiratori Srebrene maline se vide na snimku tokom obilaska dr. Izetbegović

Kontaktirali smo nekoliko stručnjaka koji su nam pojasnili o čemu se radi, odnosno zašto bi ti respiratori mogli biti uzrok veće potrošnje kisika.

“Za razliku od ozbiljnijih respiratora, koji imaju svoje kompresore, ovi respiratori mogu raditi samo na osnovu kisika. Zato oni i jesu transportni, odnosno respiratori za kratke ventilacije, a ne respiratori za intenzivnu njegu koji koriste svoje vlastite kompresore.

Njihov minimum je 70 posto kisika i oni kad vuku, oni povuku više kisika nego neki drugi”, rekao nam je jedan stručnjak za medicinsku opremu pod uvjetom anonimnosti.

Poznato je da su mediji, ali i struka, od samog početka insistirali da se ne radi o respiratorima za intenzivnu njegu, a to je potvrđeno i verifikacijom koju je izvršio Verlab.

Zanimljivo je da ove respiratore, iako ih imaju na lageru, na koriste ljekari u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare