Kriminal

Raport otkriva detalje optužnice protiv Osmice. Na saslušanju tvrdio da nije ništa uradio, Pekić se branio šutnjom

Tužilaštvo BiH jučer je podiglo optužnicu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića i šefa Odjela za Cyber sigurnost ove Agencije Muhameda Pekića zbog sumnji da su zloupotrijebili ovlasti.

Riječ je o slučaju izuzimanja snimaka videonadzora iz JP BH Pošta u Sarajevu te javnog objavljivanja snimaka i ličnih informacija Mirele Bubalo, savjetnice ministra MUP-a FBiH Aljoše Čampare. Naime, 27. augusta ove godine podnesena je anonimna prijava protiv Mehmedagića, koju su potpisali uposlenici OSA-e. U medijima su se samo nekoliko dana nakon toga pojavili snimci videonadzora iz JP BH Pošta, tačnije poslovnice na Trgu solidarnosti broj 37 u Sarajevu, na kojima se vidi nepoznata ženska osoba, za koju je objavljeno da je navodno Mirela Bubalo, te su javno izneseni njeni lični podaci, uključujući i adresu stanovanja.

Pravdali sve državnom tajnom

Raport otkriva detalje iz optužnice.

Nakon što je podnesena krivična prijava protiv Mehmedagića, on i Pekić su dobili fotografije koverte na kojoj je bio stiker BH Pošte sa tačno evidentiranim brojem i vremenom prijema pošiljke. Mehmedagić i Pekić su, kako bi utvrdili identitet osobe koja je poslala prijavu, krenuli u svoju ličnu istragu, koristeći resurse Agencije, a vodili su ih njihovi lični interesi, zanemarujući interese OSA-e.

Pekić je, prema saznanjima do kojih su došli istražitelji Tužilaštva BiH, prekoračio ovlaštenja i nezakonito prikupljao obavještajna saznanja.

Istraga Tužilaštva BiH pokazala je kako je videosnimke iz JP Pošte od direktora Mirsada Mujića u komunikaciji putem aplikacije WhatsApp zatražio upravo Pekić i to prema instrukcija svoga direktora Mehmedagića, kojemu je on inače čovjek od povjerenja. Pekić je Mujiću svoj zahtjev za izuzimanje videosnimaka objasnio interesima službe i državnom tajnom.

Pekić je snimke preuzeo u Mujićevom kabinetu, a OSA je takve podatke zvanično zatražila objašnjavajući zahtjev zakonskom odredbom člana 5., odnosno da se radi o podatku iz djelokruga Agencije, koji predstavlja prijetnju po sigurnost BiH. Ovaj zahtjev je potpisao Mehmedagić.

U optužnici se dalje navodi, da je u zahtjevu podatke koje su mu potrebni u privatne svrhe, nezakonito podveo kao prijetnju po sigurnost BiH i označio ih stepenom tajnosti “Interno”, tretirajući ih kao tajni podatak, iako je Mehmedagić znao da nema prijetnji po sigurnost BiH. Takve je podatke, prema zakonskim odredbama, bio obavezan uništiti, jer OSA ne smije raspolagati informacijama koje ne spadaju u djelokrug njenog djelovanja. Na kraju je to dovelo do nekontroliranog objavljivanja tajnog podatka u jednom mediju.

Pekić šutio, Mehmedagić negirao

U obrazloženju optužnice, prema saznanjima Raporta, Mehmedagić i Pekić time su uzrokovali stvaranje opće građanske nesigurnosti svakog anonimnog prijavitelja korupcije, zbog otkrivanja identiteta i ličnih podataka građana, koji korupciju prijavljuju putem pošte. U Optužnici se navodi i da su ugrozili sigurnost, duševni mir i zdravlje Mirele Bubalo i Amine Ohranović, objavljivanjem njihovih ličnih podataka.

Mehmedagić je, prema optužnici, inicirao pokretanje istražnih radnji, Pekić je lično ulazio u prostorije Federalne uprave policije i vršio pritisak na inspektora, pribavljajući informacije o identitetu saslušanih svjedoka. Sve to je radio kako bi izvršio pritisak na inspektore da rade po nezakonitoj prijavi Mehmedagića.

Prema optužnici, Mehmedagić je za svoju privatnu istragu koristio resurse Agencije koju vodi, kako bi sebe zaštitio od krivičnog progona te da bi on krivično gonio ljude koji su njega prijavili.

Zbog svega toga, Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da Mehmedagiću i Pekiću izrekne mjeru zabrane obavljanja poslovnih djelatnosti i službene dužnosti, kontakta sa određenim osobama i posjećivanje određenih mjesta.

Mehmedagić i Pekić nedavno su saslušani u Tužilaštvu BiH. Prema informacijama do kojih je došao Raport, Pekić se branio šutnjom, a Mehmedagić je tvrdio kako nije počinio krivično djelo te je odbio odgovarati na postavljena pitanja.

Pored njih, saslušani su direktor JP BH Pošte Mirsad Mujić, Mirela Bubalo, Edin Šikalo, Džemo Ćerkez, Nihad Pehilj, Nedim Matoruga, Mirsad Bećirspahić, Damir Bevanda, Trifko Buha, Sakib Vuković, Ibrahim Međedović, Nusret Selimović, Aljoša Čampara, Dino Bubalo, Amina Ohranović i Elvir Hubijer.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare