Politika

Raport otkriva: Policajac koji je ukazao na propuste u slučaju ‘Memić’ sad istražuje sve građevinske dozvole u Općini Centar

Sudeći po onome što se trenutno dešava u sarajevskoj Općini Centar, na jesen bi se mogla osjetiti prava političko-građevinska bura.

Naime, kako Raport saznaje, u toku je obimno i temeljito češljanje svih građevinskih dozvola koje su izdate u posljednjem periodu, uglavnom dok je ovom općinom vladala SDA odnosno SDA-ov Nedžad Ajnadžić.

Poznato je da je u vrijeme Ajnadžića izdat veliki broj, sumnjivih, građevinskih dozvola, a koje su na razne načine oštetile budžet ove općine nego i od centra glavnog grada napravile građevinsko-urbanistički cirkus.

Prema informacijama koje je dobio Raport, na inicijativu načelnika Srđana Mandića, formirana je ad-hoc komisija koja ima jedan zadatak – provjeriti sve građevinske dozvole.

Kako nam je preneseno, ova komisija već mjesecima češlja svu papirologiju i već je naišla na ogroman broj nezakonitosti i nelogičnosti, a defacto kriminal koji iz svega proizilazi vrijedan je milione KM.

PROČITAJTE  Dodik potvrdio da će kandidovati za člana Predsjedništva BiH: Nemamo pravo da se sada povučem. Ne gubim izbore

No, osim toga, zanimljiv je i sam sastav komisije.

Kako Raport saznaje, na čelu tima koji ima ovaj vrlo složen i osjetljiv zadatak jeste Nermin Šehović.

Radi se inspektoru FUP-a koji je javnost poznat po tome što je sačinio famozni izvještaj o propustima u istrazi u slučaju ‘Dženan Memić’. Upravo je taj izvještaj, koji je sačinjen po nalogu Skupštine KS, razobličio je halku koja je odvodila istragu na krivi trag, a posebnu težinu dobio je istragom Tužilaštva BiH. Posljednih mjeseci, državni tužioci dokazuju sve teze iz Šehovićevog izvještaja koji je precizno, poimenice opisao (ne)namjerne greške u istrazi.

Na ovom slučaju Šehović je dokazao da ne robuje nikakvim politikama te da je imun na razne političke pritiske, a koji su se vukli kroz cijeli slučaj ‘Dženan Memić’.

PROČITAJTE  Mandić podnio krivičnu prijavu protiv Ajnadžića. Raport je objavljuje

Pored Šehovića, kako je Raportu rečeno, u timu su bivša ministrica pravde KS Lejla Brčić te sekretarka Općine Adelina Džanković, koja je upućena u svu papirologiju potrebnu za izdavanje dozvola.

Okvirni rok koji je dat ovom timu jeste septembar, tada bi trebali rezultati biti predstavljeni i načelniku ali i Općinskom vijeću, a sudeći prema prvim informacijama, bit će posla i za tužilaštva.Povezani postovi: