Kriminal

Raport otkriva: Protiv Novalića vodi se još jedna opsežna istraga. Ovu pokušavaju zaustaviti

Protiv SDA-ovog premijera FBiH Fadila Novalića vodi se još jedna opsežna istraga zbog malverzacija u namjenskoj industriji, otkriva Raport!

Istragu vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo, no prema informacijama Raporta, ona se otaljava, opstruira i pokušava zaustaviti na sve moguće načine.

Ali, krenimo redom.

Procesne radnje od dvije godine

Prema informacijama do kojih je došao Raport, predmet protiv Novalića u Tužilaštvu KS otvoren je prije dvije godine. Tačnije, predmet pod brojem T09 0 KTK 0155564 20 pokrenut je 18. maja 2020. godine.

No, iz samog Tužilaštva dobili smo šture informacije.

Na nekoliko postavljenih pitanja o tome šta se konkretno istražuje do toga ko vodi predmet dobili smo samo ovo kao odgovor:

“U navedenom predmetu se rade vještačenja i poduzimaju druge procesne radnje. Nakon što se prikupe svi dokazi, postupajući tužilac donijet će konačnu tužilačku odluku”, naveli su u odgovoru za Raport iz Tužilaštva KS.

Postavlja se pitanje kakve radnje Tužilaštvo provodi dvije godine?

Navodno se radi o kompleksnom predmetu koji se tiče raznih malverzacija u namjenskoj industriji, a dokazi su, prema informacijama Raporta, vrlo nepovoljni po Novalića.

Ali, nije sama kompleksnost razlog što sve traje tako dugo.

Kako Raport saznaje, predmet je prvo vodila tužitaljica Nermina Kulenović. Ona je, kako nam je rečeno, za vrijeme svog serioznog rada na slučaju trpila ogroman političko-pravosudni pritisak.

Na kraju je ‘unaprijeđena’ kako bi se sve usporilo, a tužiteljica Kulenović prebačena je u Općinski sud u Sarajevu.

‘Radioaktivni predmet’

Zbog toga se trenutno na predmetu malo ili nikako ne radi, a već se stvorila atmosfera da je predmet ‘radioaktivan’, odnosno da ko god ga preuzme neće dobro proći.

Zanimljivo je da su za ovaj predmet posebno zainteresirani strani partneri koji pomno prate rad pravosuđa, a navodno su i oni uočili da se tu nešto čudno dešava.

Prema našim nezvaničnim informacijama, ono što prikupljena dokumentacija prikazuje nije nimalo povoljno po Novalića i svi dokazi ukazuju na brojne kriminalne radnje.

Ovo je drugi predmet koji se vodi protiv Fadila Novalića. Po jednom mu se već sudi, a to je famozna afera ‘Respiratori’.

No, za razliku od tog predmeta, u ovom je Novalić dublje involviran s obzirom na to da je njegovo i primarno zanimanje vezano za namjensku industriju. Novalić je također imao svoje privatne firme koje su se bavile ovom privrednom granom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Ibrahim
Ibrahim
11 dana

Gdje god zagrebeš kriminal u koji je uključen Fadil Novalić. Krivična prijava protiv Zijada Krnjića direktora federalnog zavoda PIO/MIO kod Kantonalnog tužilaštva kantona Sarajevo broj: T09 0 KTPO 0161393 20 od 07.10.2020. godine gdje je Krnjić puki izvršilac naloga Fadila Novalića, koji je kako ponosno tvrdi Izetbegović stabilizovao f.zavod PIO/MIO. Radi se o pljački penzionera penzionisanih u periodu 2015-2018. godina. Isti je koeficijente valorizacije utvrđene u skladu sa članom 45 Zakona o PIO/MIO u periodu 1970-2013 godina umanjio za cca 10% i na taj naćin protuzakonito umanjio penzije za isti procenat (10%). Za naredne godine (2015,2016 i2017) za isti procenat je umanjio koeficijente valorizacije. Neoborivi dokazi (službena dokumentacija objavljana u Sl. novinama fBiH brojevi:24/13, 25/14, 19/15, 16/16, 21/16, 54/17)